Tako na široko se Peter Kauzer v svetovnem pokalu v slalomu na divjih vodah ni smejal že vse od leta 2018, ko je slavil svojo zadnjo zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Tako na široko se Peter Kauzer v svetovnem pokalu v slalomu na divjih vodah ni smejal že vse od leta 2018, ko je slavil svojo zadnjo zmago. Foto: www.alesfevzer.com

"Res sem kar malce presenetil tudi samega sebe. Še vedno mi ni uspela popolna vožnja, še vedno sem naredil nekaj napak. Na koncu sem pa kar prišel do stopničk in skupne zmage. Presrečen sem, nazadnje sem zmagal prav tu v Pragi na evropskem prvenstvu leta 2018. Lepo!" se je v češki prestolnici smejalo prekaljenemu slovenskemu kajakašu.

Slalom na divjih vodah

Štiri leta čaka na 12. zmago v svetovnem pokalu

Pred dvema tednoma na EP-ju v Liptovskem Mikulašu na Slovaškem je bil Kauzer neizmerno potrt, potem ko je na 34. mestu obstal že v kvalifikacijah. Zdaj pa je Peter Kauzer dobil uvodno tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah za sezono 2022. Nazadnje je v svetovnem pokalu Hrastničan zmagal leta 2018 v Augsburgu. Praga 2022 je sicer dvanajsta Kauzerjeva zmaga v svetovnem pokalu.

Zadnji tekmovalni cilj: OI v Parizu 2024

"Imel sem nekaj sreče, da sem se sploh uvrstil v finale. Nato sem si rekel, izkoristi čim bolje priložnost. Finale sem začel kot prvi in ostal na vrhu kar do konca," je bil ob uspehu v Pragi presrečen slovenski divjevodaš, ki je nato tudi za svetovno javnost potrdil, da počasi se bo pa res poslovil od tekmovanj.

"Ne mogoče, to je zagotovo moj zadnji olimpijski ciklus. Poskušal se bom uvrstiti še na olimpijske igre v Parizu 2024."

V finalu od Slovenk in Slovencev le Kauzer

Od slovenskih kajakašev in kajakašic se je v opoldanski finale v Pragi uspelo uvrstiti le Kauzerju. Kljub napaki, zaradi katere se je v cilju tepel po glavi, je za las ujel najboljšo deseterico.

A v finalu je Peter Kauzer kot prvi na progi izjemno opravil z vožnjo in brez napak postavil čas 95,54, s čimer je napovedal kandidaturo vsaj za stopničke. Tekmeci so po vrsti zaostajali in hitro je postalo jasno, da bodo to stopničke svetovnega pokala. Ko sta zaostala še najboljša iz kvalifikacij in polfinala Poljak Brzezinski in Slovak Grigar, se je slavje Zasavca lahko začelo.

Slabo sekundo, točneje 94 stotink, je zaostal drugouvrščeni Italijan Giovanni De Gennaro, medtem ko je tretjeuvrščeni Švicar Martin Dougoud zaostal 1,74 sekunde.

Zmagoviti slalom Petra Kauzerja v Pragi

Preostali slovenski čolni brez finala

Med dekleti je Eva Terčelj po napakah v petkovih kvalifikacijah ostala celo brez polfinala, v katerem je od Slovenk veslala le Ajda Novak, ki je s 16. mestom ostala brez finalne vožnje. Na koncu je pri ženskah v kajaku prepričljivo znova slavila Avstralka Jessica Fox.

Ob Kauzerju sta nastopila še dva Slovenca Žan Jakše in Martin Srabotnik, a obstala v polfinalu na 34. oziroma na 37. mestu.

V nedeljo sledi tekmovanje kanuistov, tudi najboljših slovenskih čolnov. Prenos si lahko znova opoldne ogledate na TV Slovenija 2.

Kauzer skozi šivankino uho v finale, nato pa z brezhibno vožnjo do zmage