Michael Phelps je priznal avtentičnost slike. Foto: www.newsoftheworld.co.uk
Michael Phelps je priznal avtentičnost slike. Foto: www.newsoftheworld.co.uk
Michael Phelps
Michael Phelps je v Pekingu osvojil 8 zlatih medalj. Foto: Reuters

Britanski tabloid je pred dnevi objavil fotografijo z neke študentske veselice, na kateri so zasačili slovitega plavalca pri kajenju pipe z marihuano.

Priznanje kot odpustek
Phelps je priznal, da je slika avtentična in da je šlo za spodrsljaj, za katerega se je tudi opravičil. Ameriška plavalna zveza ga je takoj suspendirala za tri mesece in mu za ta čas ukinila tudi njegovo športno štipendijo, ki znaša 1.750 dolarjev na mesec.

Ameriški olimpijski komite ni posredoval, so pa sporočili, da so Phelpsu pripravljeni pomagati, da takih napak ne bi ponavljal. Trimesečna prepoved nastopanja se bo sicer iztekla maja, dovolj zgodaj, da bo lahko plavalni velemojster nastopal na poletnih prvenstvih ZDA in sveta.

Izneveril oboževalce
V puritanski Ameriki je slika dvignila precej prahu. Plavalna zveza je svojega najboljšega plavalca obtožila, da je izneveril tisočem mladim plavalcem, ki so ga občudovali kot idola. Še huje in zanj boleče pa so se odzvali nekateri sponzorji, med njimi njegov najpomembnejši mecen multinacionalka Kellog, ki je napovedala, da bo prekinila sponzorsko pogodbo in slike Phelpsa umaknila z dveh linij svojih artiklov ovsenih kosmičev.

Nekaj drugih pomembnejših sponzorjev, med njimi Speedo in Omega je sprejelo Phelpsovo opravičilo in se odreklo kakršnim koli ukrepom, nekaj pa se jih še ni izreklo.

Kazen tudi za žep
Vrednost sponzorskih pogodb odličnega plavalca ocenjujejo na 100 milijonov dolarjev, koliko je izgubil pri Kellogu, pa ostaja poslovna skrivnost.

B. B.