Slovenski slabovidni kegljači so v Celju navdušili. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski slabovidni kegljači so v Celju navdušili. Foto: MMC RTV SLO

Na koncu sta odločali bližanje in zbijanje v krog med Denis Vidmar in Valerie Maugiron. "Z igro deklet sem zelo zadovoljen, igrale so dobro tudi v tehničnih disciplinah. Francozinje so bile pač boljše in smo jim iskreno čestitali. Naša nova priložnost bo že prihodnje leto," je po končanem tekmovanju v dvorani in odprtih igriščih na Rakovniku povedal trener Krima Miha Sodec.

V Celju s štirimi kolajnami blestela Marja Fras, Vodušek dvakrat zlat
Slovenski slepi in slabovidni kegljači so uspešno nastopili na evropskem prvenstvu v Celju in osvojili kar deset kolajn, od tega tri zlate. Jakob Vodušek si je v kategoriji B2 priboril zlato v kombinaciji in posamično, Marjan Žalar je v kategoriji B3 dobil zlato medaljo v posamični konkurenci in srebro v kombinaciji, Tomaž Furlan (B2) je bil srebrn v posamični konkurenci in bronast v mešanih dvojicah, Marija Fras je prvenstvo končala s štirimi kolajnami: v kategoriji B3 je bila bronasta v posamični konkurenci in kombinaciji, tretja pa je bila tudi v ekipni konkurenci ter v mešanih dvojicah. Danica Padežnik (B2) je osvojila bron ekipno ter v mešanih dvojicah, Karmen Vogrič (B1) pa ekipni bron.

Tekmovalci v kategoriji B1 so popolnoma slepi oziroma tisti z možnostjo zaznavanja svetlobe na enem očesu in brez zaznavanja oblike predmeta na kateri koli razdalji; na tekmovanjih nastopajo z zatemnjenimi očali, od leta 2011 pa morajo imeti na EP in SP pod njimi še obvezni dodatni obliž za oči. V kategoriji B2 so slabovidni s sposobnostjo razločevanja oblike z vseh razdalj z vidno ostrino do 2/60 ali vidnim kotom, manjšim od petih stopinj; v kategoriji B3 pa so slabovidni z vidno ostrino 2/60 do 6/60 ali vidnim kotom manjšim od 20 stopinj.