Veliki zmagovalec športnega lova za denarjem je Tiger Woods - do leta 2010 bo z nagradami in predvsem pokrovitelji kot prvi športnik zaslužil več kot milijardo dolarjev (bruto). Foto: EPA
Veliki zmagovalec športnega lova za denarjem je Tiger Woods - do leta 2010 bo z nagradami in predvsem pokrovitelji kot prvi športnik zaslužil več kot milijardo dolarjev (bruto). Foto: EPA
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen lahko v najprestižnejšem avtomobilu na svetu pritiska na plin, kolikor more, za nameček pa prejema še največjo plačo v svetu športa. Foto: EPA
Košarka
Po zaslugi Lige NBA se od moštvenih športov najbolje da unovčiti znanje košarke. Foto: EPA
Kaka
Najbolje plačani nogometaš Kaka je pozimi zavrnil Manchester City, ki je Milanu za prestop Brazilca ponudil več kot 100 milijonov evrov. Foto: EPA
Alex Rodriguez
Alex Rodriguez je ikona bejzbola, najbolj ameriškega športa ZDA, a zdaj se je izkazalo, da si je pri tem izdatno pomagal z nedovoljenimi poživili. Foto: EPA

Torej, kam naj se usmerim (oz. bi se moral pred xy leti) - v golf ali košarko? Če si se sposoben prebiti med najboljših 300 športnikov na svetu v posameznem športu, je odgovor košarka, saj povprečna plača v najboljši ligi na svetu, Ligi NBA, trenutno znaša 5,585 milijona dolarjev bruto oz. 2,71 milijona evrov neto, kar je najvišje povprečje v kateri koli ligi v katerem koli športu. No, če vzamemo formulo ena kot "ligo", je elitni bencinski šport gladko razred zase. 20 voznikov v povprečju prejme okoli 6 milijonov evrov neto. A najprivlačnejši šport za pokrovitelje je golf, kjer Woods na leto samo s sponzorskimi pogodbami prejme okoli 100 milijonov dolarjev (75 mio. evrov).

V spodnji galeriji si oglejte 12 največjih zaslužkarjev med športniki v letu 2008 po izboru revije Forbes. Vsote so seštevek plač in sponzorskih pogodb (bruto).

Lepo je biti nogometaš v Angliji

Kaj pa najpomembnejša postranska stvar na svetu? Nogomet je številka ena med športi, pravzaprav edina prava svetovna panoga, katere prevladi se upirata le še Severna Amerika in indijska podcelina, medtem ko se je drugje (Japonska, Avstralija ...) utrdila vsaj na drugem mestu med najbolj priljubljenimi športi v posamezni državi. Po znanih podatkih je v Evropi 50 nogometašev, ki zaslužijo 4,5 mio. evrov (neto) ali več, zatorej lahko sklepamo, da povprečje plač 300 najboljših igralcev zaostaja za povprečjem NBA-ja . V preseku se najbolje godi "žogobrcarjem" v angleški Premier ligi, kjer "povprečni John Smith" v letošnji sezoni zasluži 1,8 mio. evrov.

ZDA športna zlata jama
Združene države Amerike ostajajo zlata jama svetovnega športa, saj se nikjer drugje ne obrne in zasluži toliko denarja kot "čez lužo". Izjemno prodorno trženje, ogromen gospodarski prostor z enotnim jezikom omogoča dobre zaslužke tako športnikom kot lastnikom moštev in pokroviteljem. Temelj ameriškega uspeha ostaja zaprt sistem profesionalnih lig in odlično organizirane serije turnirjev/tekem (tenis, golf, NASCAR), vse pa je podprto z dobro naoljenim medijskim strojem. Lani je tako povprečna vrednost posameznega kluba v Ligi NFL, ki ima primat med športi v ZDA, prvič presegla milijardo dolarjev. V to številko so všteti vsi mogoči prihodki (TV-pravice, vstopnice, koncesije) in tržna vrednost igralcev ter objektov.

Kdo so "denarni prvaki"?
Dober pogled na vrednost posameznih panog in s tem tudi dosežkov športnikov dajejo tudi plače največjih zvezdnikov po različnih športih. Absolutni zmagovalec po znesku, ki ga prejema od svojega delodajalca, je Kimi Räikkönen, kateremu bo Ferrari letos izplačal 38,7 mio. evrov. Sledi mu bejzbolist Alex Rodriguez iz Lige MLB. A-Rod, ki je pred kratkim priznal jemanje steroidov, bo pri New York Yankeesih letos prejel 25 mio. evrov.

Za naslove potrebna najboljša plača
Najbolje plačani ameriški nogometaš v pretekli sezoni, podajalec Ben Roethlisberger, je popeljal Pittsburgh Steelerse do naslova Lige NFL, ob temu pa dobil ček za 21 milijonov evrov. Med vsemi košarkarji na planetu izstopa Kevin Garnett, ki mu bo Boston za letošnje storitve odštel 18,5 milijonov evrov. Vsekakor se je to Keltom izplačalo že lani, ko so postali prvaki Lige NBA.

Hokej močno zaostaja
V Ameriki se dobro godi tudi dirkaču Jimmiju Johnsonu, dvakratnemu prvaku serije NASCAR, ki pri moštvu Hendrick prejme 11,4 mio. evrov. Junak olimpijskih iger v Pekingu Michael Phelps je svojih osem zlatih medalj pretopil v 10,5 milijonov. Od velike četverice ameriških lig so najskromnejši hokejisti, prva zvezdnika Lige NHL Sydney Crosby in Aleksander Ovečkin se zadovoljita s 6,8 mio. evrov.

Kaka prvi nogometaš sveta
Medtem ko v ZDA "operirajo" z bruto številkami, so v Evropi bolj običajno neto številke. Nogometna plača št. 1 pripada Kakaju, ki pri Milanu zasluži letno 9 milijonov evrov in Zlatanu Ibrahimoviću, ki enako vsoto prejme pri mestnem tekmecu Interju. Košarkarski primat je s pobegom iz Lige NBA pripadel Joshu Childressu, ki pri grškem Olympiacosu pospravi 5 milijonov. Vrtenje pedalov se najbolj splača Alejandru Valverdeju, ki mu Caisse d'Epargne letno nameni 3 milijone.

V Indijo in Rusijo
Odbojkarski klub Iskra iz Odinceva je z milijonom v mrzlo Rusijo zvabila Brazilca Gibo. Milijon razlogov je imel za selitev v Indijo tudi južnoafriški igralec kriketa Kevin Pietersen, ki zdaj v bogati indijski Premier ligi nastopa za Banglore. Najboljši rokometaš na svetu Francoz Nikola Karabatic je v nemškem Kielu nagrajen s 500 tisočaki, podobno vsoto pri ruskem Šturmu prejema tudi srbski vaterpolist Aleksandar Šapić.

Toni Gruden