Peter Kauzer je naslovu svetovnega prvaka dodal še evropsko krono. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Peter Kauzer je naslovu svetovnega prvaka dodal še evropsko krono. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Slovenski junaki prvenstva v Bratislavi. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Sanjska popotnica kajakašev za SP v Tacnu

Na prvenstvu v Bratislavi so Slovenci osvojili štiri odličja. Peter Kauzer in Jure Meglič sta zasedla prvi dve mesti med kajakaši, Urša Kragelj je bila bronasta med kajakašicami, bron pa je osvojila tudi kajakaška trojka Kauzer, Meglič, Dejan Kralj v ekipni tekmi.

Slovenija postala velesila
Direktorju slovenskih kajakaških reprezentanc Andreju Jelencu se kar smeji in je o preteklem prvenstvu govoril v presežkih: "Petru je uspelo na tekmi realizirati tisto, kar že vsi vemo, da ima v rokah in čolnu. Dokazal je, da je najboljši kajakaš v slalomu v tem trenutku. Zelo veseli smo bili tudi uspehov Urše in Jureta, saj sta pokazala veliko stabilnost, na težki progi sta izvedla zelo dobre vožnje, medtem ko je cela vrsta favoritov delala napake. Že tista ekipna kolajna v soboto in Juretova odlična vožnja na začetku posamičnega finala sta dali tisto pozitivno energijo celotni ekipi, da je delovala vrhunsko tudi v zaključnih bojih."

Jelenc je zelo zadovoljen tudi zato, ker je imela Slovenija vsaj enega finalista v vseh disciplinah. To v zadnjih letih ni bil prav pogost pojav. Ob že omenjenih dobitnikih kolajn so si finale priveslali tudi kanuist Benjamin Savšek ter Sašo Taljat in Luka Božič v kanuističnem dvojcu.

"Tudi če ne bi imeli toliko kolajn, bi bil to izredno uspešen nastop. Finalisti v vseh disciplinah pomenijo, da imamo širino, da smo povsod navzoči z izvrstnimi tekmovalci. Seveda, kot majhna reprezentanca ne moremo pričakovati, da bomo imeli ves čas celo vrsto tekmovalcev, ki bodo sposobni osvajati najvišja mesta, kot jih imajo na primer večje ekipe, denimo Francozi, Nemci, Angleži, ki pa so v Bratislavi povsem odpovedali. Zato smo zelo zadovoljni s temi tekmovalci, ki so med najboljšimi. Smo pa gotovo tisti, ki lahko na vseh tekmovanjih vsaj s kakšnim čolnom krojimo vrh," meni Jelenc.

Izkoristiti prednost domačega terena
Že čez slab mesec bo v Tacnu nov praznik slaloma na divjih vodah. Savske brzice bodo gostile svetovno prvenstvo. So se po zelo uspešnih nastopih v Bratislavi kaj povečali apetiti slovenske vrste? "Mislim, da moramo imeti trezno glavo, kajti slalom je nepredvidljiv. Sami cilji zaradi uspeha na EP-ju ne bodo nič drugačni. Že pred EP-jem smo vedeli, da so naši tekmovalci hitri, da so lahko visoko, če optimalno odveslajo. Moramo ostati pri tem. Vsi pa se zavedamo, da imamo SP doma, da v slalomu domači teren prinaša neko prednost, še posebej če bo postavitev zahtevna, bi bili naši tekmovalci še malce bolj v prednosti."

Sanjska popotnica kajakašev za SP v Tacnu