Lucija Polavder bo v Carigradu branila lanski naslov z Dunaja. Foto: Reuters
Lucija Polavder bo v Carigradu branila lanski naslov z Dunaja. Foto: Reuters
Pričakovanja Marjana Fabjana pred EP-jem

V vodstvu ekipe in zveze ne skrivajo želje po kakšni medalji, čeprav bo letos v Carigradu konkurenca še hujša. "Vsako državo lahko v posamezni kategoriji zastopata po dva tekmovalca in tekmovalki, kar bo zagotovo še zaostrilo konkurenco. Res je, da je evropsko prvenstvo zadnje tekmovanje, kjer točke za kvoto olimpijskih iger še štejejo zgolj polovično, že na naslednjih tekmah svetovnega pokala, grand slamov in velikih nagrad pa bodo te točke stoodstotne," je povedal trener Raše Sraka Vuković Gregor Brod, ki ni skrival, da ga zelo skrbi za svojega drugega varovanca Aljaža Sedeja, ki bo moral zaradi strganih kolenskih vezi prvenstvo in še približno mesec treninga izpustiti.

Na prvenstvo, ki ga bo med 21. in 24. aprilom gostil Carigrad, bo v sredo odpotovalo deset slovenskih tekmovalcev: Petra Nareks, Vesna Đukić, Urška Žolnir, Tina Trstenjak, Raša Sraka Vuković, Ana Velenšek, Lucija Polavder, Matjaž Trbovc, Rok Drakšič in Matjaž Ceraj.

"Vsi smo dobro trenirali. Res je, da je bilo nekaj poškodb, bolezni, a to ni ovira, tudi drugim se zgodi. Tokrat ne bo Vlore Beđeti, ki je bila lani na Dunaju bronasta, zdaj pa je poškodovana, a imamo zmeraj veliko želez v ognju. Kot na vsako prvenstvo gremo tudi tokrat po kolajne," pa je povedal strokovni direktor reprezentance Marjan Fabjan, ki največ pričakuje od evropske prvakinje Lucije Polavder, ki brani lanski naslov z Dunaja.

"Trenirali smo dobro, po programu trenerja. Vse je v redu, tudi poškodb ni. Ne upam ničesar napovedovati, prav tako ne vem, kako dobro so pripravljene tekmice, a lahko gotovo ne bo. Krog favoritinj je širok in med nami odločajo le malenkosti. Želim visoko," je skromno napovedala Polavderjeva, ki bo nastopala zadnji dan prvenstva posameznikov, v soboto, 23. aprila, v kategoriji nad 78 kilogramov.

Urški Žolnir nagajala bolezen
Žolnirjevo, bronasto z olimpijskih iger v Atenah 2004, čaka borba dan prej. "Malo me je ustavila bolezen, imela sem bronhitis in kar težko je bilo v telovadnici, ko sem lovila sapo. A to je za mano, seveda upam na dober rezultat, bomo videli," je povedala Žolnirjeva, medtem ko Sraka Vukovićeva ni optimistična: "Slabo sem trenirala oziroma ne po pričakovanjih. Prvič bosta na prvenstvu iz vsake države dve tekmovalki in tudi zaradi tega je vse še bolj odprto. Pričakujem težke borbe, bomo videli. Za preboj v četrtfinale bom prav gotovo morala zmagati vsaj v štiri borbah."

Iz moške vrste v Carigrad potujejo trije borci. Matjaž Trbovc, ki bo po lanskem Dunaju na EP-ju nastopil drugič, želi dobiti več kot eno borbo, "težkaš" Matjaž Ceraj bo nastopil poškodovan, tudi Rok Drakšič je pred kratkim prestal operacijo. "Operirali so mi tur in kar 14 dni sem moral počivati. Ampak nič zato, v borbe grem dobro pripravljen, vem pa, da bo huda konkurenca. Do četrtfinala bo treba zmagati pet- ali šestkrat," je povedal Drakšič.

"Priprave so sicer potekale dobro, a sem si nato strgal trebušno steno. Na prvenstvo tako potujem poškodovan, rana je kar velika, a upam, da bo zdržala napore. Če ne, potem me prav gotovo čaka prisilni počitek, dolg dva meseca. Upam na najboljše," meni Ceraj.

Pričakovanja Marjana Fabjana pred EP-jem