Laura Unuk bo igrala na prvi deski. Foto: Radio Slovenija
Laura Unuk bo igrala na prvi deski. Foto: Radio Slovenija

V odprti konkurenci bodo Slovenijo zastopali Matej Šebenik, Jan Šubelj, Jure Borišek, Boris Markoja in Vid Dobrovoljc, za slovensko žensko vrsto bodo igrale Laura Unuk, Zala Urh, Lara Janželj, Teja Vidic in Monika Rozman.

Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je povedala, da se ženska ekipa lahko uvrsti med prvo petnajsterico, debitantki Zala Urh in Monika Rozman pa sta priznali tremo pred prvim nastopom in računata na potrditev 26. izhodiščnega položaja.

Velemojster Matej Šebenik, državni prvak in prva šahovnica letošnje reprezentance, je dejal, da ekipa zaradi odsotnosti najboljšega slovenskega igralca Luke Leniča nima izrazitih tekmovalnih ciljev. Dodal pa je, da bo ekipa zagotovo dokazala, da se je kljub temu zmožna uvrstiti visoko tudi v najmočnejši konkurenci.

Prvi nosilci so šahisti ZDA pred Azerbajdžanom in Indijo ter Indijke pred Ukrajinkami in Gruzijkami. Rusije in Kitajske na olimpijadi ne bo.

Za predsednika Fide štirje kandidati

Obenem bodo potekale tudi volitve v Mednarodni šahovski zvezi (Fide), kjer se za mesto predsednika potegujejo štirje kandidati. Glavni favorit je zdajšnji predsednik Rus Arkadij Dvorkovič, kandidati pa so še Ukrajinca Andrij Barišpolec in Inalbek Čeripov ter Francoz Bachar Kouatly.

Olimpijada bi morala biti v Hanti Mansisku v Rusiji leta 2019, a jo je mednarodna zveza sprva prestavila v Moskvo, kjer je nato zaradi pandemije novega koronavirusa ni bilo. Naslednji, ki sicer ne štejeta v ciklusu olimpijad, sta potekali prek spleta, zmagali so Rusi. Zveza Fide je februarja letos zaradi ruskega vojaškega napada na Ukrajino Rusiji prvenstvo odvzela in ga tako gosti Indija.

Predtem je bila zadnja olimpijada v živo oktobra 2018 v Batumiju v Gruziji. Slovenke so zasedle končno 31., Slovenci pa 32. mesto. V ženski kategoriji je prvo mesto pripadlo ekipi Kitajske, za njo pa sta se uvrstili Ukrajina in Gruzija. V odprti konkurenci je prav tako slavila Kitajska pred ZDA in Rusijo.