Brett Favre velja za enega najboljših podajalcev v zgodovini Lige NFL. Foto: EPA
Brett Favre velja za enega najboljših podajalcev v zgodovini Lige NFL. Foto: EPA

Favre, ki je odigral rekordnih 321 zaporednih tekem v Ligi NFL v 90. letih prejšnjega stoletja in na začetku tega stoletja, je novico o bolezni razkril med zaslišanjem v ameriškem kongresu v sklopu preiskave o nepooblaščeni rabi javnih sredstev.

"Na žalost sem izgubil denar pri poslovnem projektu, ki bi moral narediti napredek v zdravljenju pretresa možganov," je dejal zdaj 58-letni Favre. Dodal je: "Zagotovo razumete, da je zame prepozno, pred kratkim so mi diagnosticirali Parkinsonovo bolezen."

Kljub vse strožjim protokolom, ki jih uvajajo odgovorni v Ligi NFL, pa vprašanje glede pretresa možganov in posledic tega še vedno muči najbolj priljubljen šport v ZDA. Favre je v pokoju od leta 2010, osem let zatem je dejal, da je verjetno prestal številne pretrese možganov med kariero, a večine niso diagnosticirali.

"Ko imate vrtoglavico, je to pretres možganov. Imel sem jih več sto, verjetno več tisoč, kar je strah vzbujajoče," je dejal v pogovoru. "Včasih nisem več našel stvari, na primer iskal sem ključe, ki sem jih imel v roki, ali očala, ki sem jih imel na nosu," je dodal in se vprašal, ali je to normalno ali so to opozorilni znaki.

V torek je Favre moral odgovarjati na vprašanja na zaslišanju glede njegove investicije v podjetje Prevacus, ki dela na zdravilu za zdravljenje pretresa možganov, projektu, ki je imel iz javnih sredstev korist v vrednosti 1,8 milijona evrov.

Favre je bil trikrat najkoristnejši igralec Lige NFL, leta 1996 je z Green Bay Packersi tudi postal prvak. V NFL-u je poleg Green Baya igral še za Atlanta Falcons, New York Jets in Minnesote Vikings.

Vsako leto prizadene 10 milijonov ljudi

Parkinsonova bolezen, degenerativna bolezen možganov, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije letno prizadene 10 milijonov ljudi po svetu.