Starši otrok, ki trenirajo v ljubljanskih plavalnih klubih, menijo, da bi morali biti bazeni na višji kakovostni ravni, s čimer mislijo na razpoložljivost prog, količino ur, terminov in tudi na higienske standarde. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Starši otrok, ki trenirajo v ljubljanskih plavalnih klubih, menijo, da bi morali biti bazeni na višji kakovostni ravni, s čimer mislijo na razpoložljivost prog, količino ur, terminov in tudi na higienske standarde. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Starši otrok plavalnih klubov PK Ljubljana, ŠD Riba, ŠD Delfin, PK Olimpija, PK Torpedo, PK Ilirija in ŠD Aqua so odprto pismo naslovili na Mestno občino Ljubljana, Olimpijski komite Slovenija in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

"Prepričani smo, da ljubljanski tekmovalci, pa tudi plavalci drugih slovenskih klubov potrebujejo v Ljubljani nov nacionalni športni kompleks z bazenom, ki bi bil primeren za vrhunske treninge, nastope in rezultate, na katere smo vsi ponosni," so zapisali.

Predvsem poleti naj bi bile razmere nevzdržne. "Tekmovalci se morajo v zgodnjih jutranjih urah ali pa v popoldanskih, ko je sonce še zelo močno, pripravljati skupaj z zunanjimi obiskovalci. Na Kodeljevem si bazen dnevno deli okoli 400 aktivnih tekmovalcev z nekaj 100 otroki iz plavalnih šol in varstev ter s številnimi občasnimi obiskovalci."

"Garderobe otrokom niso dostopne, zato svoje stvari puščajo na tribuni, kjer predvsem v poletnih mesecih redno prihaja do kraj, v primeru dežja pa prav tako stvari ostajajo zunaj. Med šolskim letom je problem tudi po jutranjem treningu, saj mokre stvari nosijo v šolo, čeprav v dopoldanskem času nihče ne uporablja bazena in bi jih lahko posušili tam."

Starši se zavedajo, da je Mestna občina Ljubljana prenovila kopališče Kolezija in da pripravlja investicijo v kopališče Ilirija, "vendar je v primeru Kolezije zgrajen le zunanji bazen, ki za treninge plavalcev komaj predstavlja spremembo, saj je vso zimsko sezono in dobršen del poletne zaprt, ko pa je odprt, večinoma ni dostopen klubom, medtem ko so ideje za prenovo Ilirije oziroma gradnjo novega centra stare poldrugo desetletje in morda zastarele in danes nerealne".

V pismu starši tudi ugotavljajo, da vrstniki v bližnji okolici (Reka, Banjaluka, Sarajevo, Zagreb, Trst) trenirajo v neprimerno boljših razmerah in da nekateri ljubljanski plavalci raje odhajajo v prijaznejša okolja ali pa prezgodaj končujejo kariero.