Foto: Marko Prezelj
Foto: Marko Prezelj

Edino pred tem obstoječo smer, ki vodi čez obraz Ajdovske deklice, so leta 1984 preplezali Janez Jeglič, Silvo Karo in Franček Knez. Kot je na svoji spletni strani zapisal Luka Lindič, pa stena ni bila še nikoli prosto preplezana, v zadnjih letih pa v steni skorajda sploh ni bilo nikogar.

Lani sta z Ines Papert začela raziskovati možnosti za novo smer prek znamenite skalnate podobe, letos pa je bil to njun ključni projekt. "Ko sva proti koncu letošnjega poletja zaključevala novo smer, sva se počutila, kot da naju gledajo z obeh strani. S ceste turisti in pohodniki in z druge strani obraz," je še zapisal.

Ko se je vreme na hitro poslabšalo, državo pa so zajele tudi obsežne padavine, je plezalec podvomil, ali bo njun načrt uspel, a potem je prišel dan, ko mu je avgusta uspelo smer preplezati še prosto.

Smer, dolgo 150 metrov, sta poimenovala Nevidna preobrazba. "Deklica je videti enaka, toda verjamem, da sva jo na neki način spremenila v kraj za težavno prosto plezanje. Ta kraj ima v sebi na neki način občutek svetosti. To sva želela ohraniti. Zato ne želim dati številčne ocene težavnosti tega plezanja. Je pa to gotovo ena najbolj zahtevnih smeri v Sloveniji. Želim si, da bi bili tisti, ki bodo prišli, da smer ponovijo, motivirani iz drugačnega razloga. Resnično verjamem, da ni nikjer na planetu take stene."

Foto: Marko Prezelj
Foto: Marko Prezelj

S podobo Ajdovske deklice je povezana legenda, ki pravi, da je bajeslovno bitje, ajdovska deklica, sinu lovca prerokovala, da bo ustrelil zlatoroga. Druge ajdovske žene so se ob tej nedopustni prerokbi razjezile, in ko se je vrnila na svoj dom na Prisojniku, se je spremenila v skalo.

Rdeča pika – Luka Lindič v akciji. Foto: Marko Prezelj
Rdeča pika – Luka Lindič v akciji. Foto: Marko Prezelj