Luka Potočar je prvič slavil v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Potočar je prvič slavil v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com

Evropski podprvak Potočar je zmago dosegel z višino 30+, to je preplezal tudi Švicar Sascha Lehmann, a je bil Slovenec boljši v polfinalu. Tretji je bil Nemec Yannick Flohe z 29+. Zadnjo slovensko moško zmago je leta 2008 dosegel Klemen Bečan.

Potočar v Kopru do prve zmage v svetovnem pokalu

Potočar, ki je lani osvojil tudi naslov svetovnega podprvaka, je bil pred tem v svetovnem pokalu najboljši drugi, in sicer lani v Kranju.

"Ta zmaga je res nekaj pomembnega zame, ker je to moja prva in ker sem jo dosegel tu pred domačimi gledalci v Kopru. Res je nekaj neverjetnega in sem zelo vesel," je povedal Potočar. "Zagotovo so bili cilji visoki tudi na prejšnjih tekmah svetovnega pokala, bil sem tudi blizu medalje. V plezanju pač ne veš, enkrat si blizu, drugič pa daleč. Vsekakor pa so bili cilji visoki in sem vesel, da mi je uspelo glavnega 'odkljukati' prav tu v Kopru," je dodal.

Spektakel na zunanji steni v Kopru navdušil plezalce in navijače

Aj Mori premagala slovensko šampionko
Janja Garnbret
je lovila dvanajsto zaporedno zmago oziroma osmo v sezoni, vendar je tokrat morala seči v roko boljši Aj Mori. Japonka je prišla do višine 30+, Slovenka do 27+. To je njen prvi letošnji poraz. Tretje mesto je pripadlo Američanki Brooke Raboutou s 23+. Krampl, evropska podprvakinja, je finale končala na šestem mestu z 21+.

Nastop Luke Potočarja v finalu

Garnbret: Sem perfekcionistka in težko mi je
"Spodbuda je bila ves čas fenomenalna. Danes je bilo sploh noro, najboljša tekma v sezoni. Danes se sicer ni izšlo po načrtih, ampak smo pa slišali Zdravljico za Luko in sem zanj zelo vesela. Sem perfekcionistka in mi je težko. Ne zaradi drugega mesta, ampak zato, ker nisem plezala tako, kot znam. Sem pa zadovoljna tudi z drugim mestom."

Septembra sledita še dve tekmi v težavnosti svetovnega pokala v Edinburgu in Džakarti, kjer bo tudi dokončno znano, ali bo Janja Garnbret osvojila še peti naslov zmagovalke seštevka svetovnega pokala v težavnosti, po letih 2016, 2017, 2018 in 2021.

Z novo lovoriko bi se z osvojenimi skupno desetimi naslovi v končnih seštevkih sezone izenačila z rekorderko iz Francije Sandrine Levet.

Nastop Janje Garnbret v finalu
Nastop Mie Krampl v finalu
Potočar dočakal veliki trenutek v Kopru, Janji Garnbret malo zmanjkalo