Luka Založnik je bil tretji s svojim Coristarjem. Foto: Manca Kukman
Luka Založnik je bil tretji s svojim Coristarjem. Foto: Manca Kukman

Od osmih držav, ki v okviru Mednarodne konjeniške zveze sestavljajo balkansko regijo, jih je nastopilo šest: Slovenija, Hrvaška, Srbija, Bolgarija, Romunija in Grčija. Bosna in Hercegovina in Turčija na prvenstvo nista poslali svojih predstavnikov. Prijavljenih je bilo 160 jahačev in 210 konj. Slovenske barve je zastopalo 27 jahačev in 29 konj v vseh kategorijah.

V četrtek, petek in soboto so potekala kvalifikacijska tekmovanja za nedeljski finale, po ena kvalifikacijska tekma pa je v vsaki kategoriji štela tudi za ekipno razvrstitev. Tekmovalci so bili razvrščeni v pet kategorij – člani, mladi jahači, mladinci, otroci in ženske. Vsaka država je lahko pripeljala tudi šest mladih konj, ki so se pomerili v posebej za njih razpisanih tekmah.

V kvalifikacijskih tekmah so slovenski tekmovalci dosegli izvrstne rezultate. Tako smo dobili tri zmagovalce: Daša Smlatič (All Tiger) – otroci, Mirjam Vesenjak (Unique) – mladi jahači, Luka Založnik (Coristar) – člani, eno drugo mesto Lidija Grum (Fragile van T Maulenhof) – mladi konji in pet tretjih mest: Daša Smlatič (All Tiger) - otroci, Lidija Grum (Leona 3) – ženske (Amazonke), Hana Travnar (Zarathrustra) - mladi konji, Matic Rogič
(Sida) – mladi jahači, Jan Vehar (Lando 3) - mladi jahači.

Poleg tega je bila slovenska ekipa v članski kategoriji druga, ekipi otrok in mladih jahačev pa sta zasedli tretje mesto.

V končni individualni razvrstitvi se je v težki konkurenci od slovenskih tekmovalcev najbolje odrezal Luka Založnik, ki je s Coristarjem dosegel tretje mesto med člani in tako Sloveniji priboril edino individualno medaljo. Mirjam Vesenjak je v kategoriji mladih jahačev tretje mesto zgrešila za zgolj pol kazenske točke.

Zadnji dan prvenstva si je tekmovanje ogledalo več kot 5.000 gledalcev, kar priča o priljubljenosti tega športa v sosednji državi.