Karnevalsko slavje v Riu de Janeiru. Foto: Reuters
Karnevalsko slavje v Riu de Janeiru. Foto: Reuters
Madrid
Razočaranje v Madridu. Foto: EPA

To je razočaranje. Bilo bi odlično, če bi organizirali olimpijske igre v Chicagu. Predsednik se udeleži vseh dogodkov, kjer lahko stori kaj dobrega za ZDA. Vredno je vsakega centa, da je obiskal tudi Köbenhavn.

Svetovalec ameriškega predsednika Baracka Obame David Axelrod
Olimpijske igre 2016 bodo v Rio de Janeiru

Osrednje prizorišče slavja je seveda slovita plaža Copacabana, kjer se je pred velikanskim odrom in zasloni, na katerih so lahko v živo spremljali dogajanje v Köbenhavnu, zbralo največ Carioc (tako pravijo prebivalcem Ria). Veliko jih danes ni odšlo v službo.

Igre bodo stale 14,4 milijarde dolarjev
Rio de Janeiro ima šest milijonov prebivalcev, poleg karnevala, sambe in nogometnih derbijev pa je žal znan tudi po številnih revnih predelih mesta (t. i. favelah), v katerih je veliko kriminala. To je bila ena izmed negativnih točk kandidature, ki pa ni preprečila zmage drugemu največjemu brazilskemu mestu.

Pred dvema letoma niti približno ni kazalo, da bi Rio de Janeiro lahko priredil olimpijske igre. Panameriške igre leta 2007 v tem mestu so športniki označili za katastrofo. V zadnjem letu pa so se razmere spremenile. Recesija je druge države, denimo ZDA in Japonsko, prizadela bistveno bolj kot Brazilijo. Svetovna banka napoveduje, da bo leta 2016 brazilsko gospodarstvo peto največje na svetu.

Za organizacijo iger naj bi Rio potreboval 14,4 milijarde ameriških dolarjev. Kritiki menijo, da bi bilo bolje ta denar vložiti v bolnišnice in šole, skrbi pa jih, da revni prebivalci ne bodo imeli veliko od koristi, ki jih bodo olimpijske igre prinesle mestu, v katerem so precejšnje neenakosti.

"Rio ima srce in dušo"
Kot kaže, pa je člane Mednarodnega olimpijskega komiteja prepričal argument brazilskega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve, da Rio potrebuje igre, da bi rešil vsaj nekatere od teh socialnih težav.

"Danes je zame nebeški dan. Ponosen sem, vesel in hvaležen. Rio je zmagal, ker ima srce in dušo, ker so naši prebivalci prijazni in velikodušni. To ni le zmaga za Brazilijo, ampak za vso Latinsko Ameriko," je po zmagi s solzami v očeh in povsem prepoten pripovedoval Lula.

Rio de Janeiro je kandidiral že za organizacijo iger v letih 2004 in 2012, a hitro izpadel. V tehničnem poročilu MOK-a lansko leto je bil uvrščen šele na 5. mesto, tudi za Doho. Prvotna kandidata sta bila še Baku in Praga.

Kraljica Sofia: Pohvaliti je treba napore Madridčanov
"Seveda smo razočarani. Ampak čestitamo Riu de Janeiru. Vsekakor ne gre pozabiti velikih naporov Madridčanov in podpore Špancev, ki smo ji bili priča pri naši kandidaturi," pa je dejala španska kraljica Sofia.

Tudi Obama čestital Riu
Oglasil se je že tudi Barack Obama, ki je kot prvi ameriški predsednik nagovoril člane MOK-a pred glasovanjem. "Domov sem si želel priti z boljšimi novicami, a čestitam Riu de Janeiru. Lahko odigraš odlično tekmo, toda ostaneš brez zmage," je povedal Obama, ki je Köbenhavn zapustil že kmalu po dopoldanskem nagovoru.

"Gre za velik udarec mestu"
Članica ameriškega kongresa Jan Schakowsky si po presenetljivem zgodnjem izpadu Chicaga še nekaj časa ne bo opomogla: "Sem v šoku in prepričana sem, da je tako tudi z mnogimi člani MOK-a. Mislim, da so bili vsi mnenja, da bodo o Chicagu še lahko glasovali v nadaljnjih krogih. Ti zdaj prizorišče zapuščajo sklonjenih glav. Gre za velik udarec mestu in to boli."


To je razočaranje. Bilo bi odlično, če bi organizirali olimpijske igre v Chicagu. Predsednik se udeleži vseh dogodkov, kjer lahko stori kaj dobrega za ZDA. Vredno je vsakega centa, da je obiskal tudi Köbenhavn.

Svetovalec ameriškega predsednika Baracka Obame David Axelrod
Olimpijske igre 2016 bodo v Rio de Janeiru