Peter Mankoč bo plaval do olimpijskih iger v Londonu. Foto: MMC RTV SLO
Peter Mankoč bo plaval do olimpijskih iger v Londonu. Foto: MMC RTV SLO
Leisel Jones
Leisel Jones bo glavno orožje avstralske reprezentance. Foto: Reuters
V Dubaju vse nared za SP v plavanju

"Načrte sem spremenil, ker se želim od plavanja posloviti res 100-odstotno pripravljen. Zdaj to seveda ni zadnja tekma in sam pri sebi sem se odločil, da bom vztrajal še do olimpijskih iger v Londonu," je za STA povedal Mankoč.
Brani zlato in srebro
32-letni Ljubljančan, ki že več let razvaja Slovence z rekordi in medaljami, tudi letos meri visoko, čeprav priznava, da bo težko: "Do zdaj je bilo v tem terminu v ospredju evropsko prvenstvo, letos svetovno in konkurenca je še močnejša. Želja je seveda enaka, a bo res težko. Prihajajo mladi, ki so z novimi načini treninga vse hitrejši, za nameček imajo tudi več sredstev, ki jih imajo za svoje programe. Medaljo bo težje osvojiti kot, denimo, pred desetimi leti."

Že v sredo ga čaka nastop na 100 metrov delfin, kjer bo branil zlato medaljo izpred dveh let v Manchestru. V njegovi paradni disciplini 100 m mešano je bil v Angliji srebrn.

Poznavalci napovedujejo napredek Kitajcev
Pred 10. svetovnim prvenstvom v kratkih bazenih, ki ga z Dubajem 2010 prvič gosti arabska država, so se začela tudi ugibanja o najuspešnejši državi. Ob tradicionalnem dvoboju med Avstralijo in ZDA poznavalci tokrat napovedujejo tudi opazen napredek kitajske reprezentance, ki bo nastopila kar s 40 plavalci. Obe plavalni velesili sta v Združene arabske emirate poslali svoji v tem trenutku najboljši reprezentanci.
V ameriški vrsti bo sicer manjkal superzvezdnik Michael Phelps, a naj bi njegovo vlogo prevzel Ryan Lochte, ob katerem je v ekipi kar 20 ameriških olimpijcev. Na drugi strani navdušuje predvsem avstralska ženska vrsta na čelu s svetovno rekorderko v prsnem plavanju Leisel Jones. Manjkali ne bodo niti zvezdniki iz drugih reprezentanc (Cesar Cielo, Therese Alshammar, Markus Rogan, Federica Pellegrini, Filippo Magnini, Alain Bernard, Frederick Bousquet ...).

V Dubaju vse nared za SP v plavanju