Novinar Vala 202 Aleš Smrekar se je v Cankarjevem domu pogovarjal s Tino Maze. Foto: www.alesfevzer.com
Novinar Vala 202 Aleš Smrekar se je v Cankarjevem domu pogovarjal s Tino Maze. Foto: www.alesfevzer.com
Tina Maze in Dejan Zavec
Dejan Zavec je predal priznanje najboljši športnici Slovenije. Foto: www.alefevzer.com
Pogovor z Mazejevo, Prevcem in Kozamernikom
Celotna prireditev Športnik leta Slovenije 2015

Z najboljšo slovensko smučarko se je v oddaji V sredo na Valu 202 pogovarjal Aleš Smrekar.

Dvakratna svetovna prvakinja iz Vaila z zanimanjem spremlja tekme v novi zimi: "Mikaela Shiffrin in Lindsey Vonn odstopata od konkurence, morda pa so razlike res prevelike. Na drugih prizoriščih bodo manjše. Ne smemo delati prevelikih analiz takoj po začetku sezone. Presenečena sem nad našimi fanti, ki so naredili korak naprej. Graditi morajo naprej. Trenirala sem skupaj z njimi, moram reči, da so močna ekipa."


Kaj vam pomeni, da ste že šestič najboljša športnica Slovenije?
To pomeni, da sem bila konstantna skozi leta. V Sloveniji je konkurenca v športu res velika. Lepo je bilo biti znova v Cankarjevem domu. Enkrat sem bila lahko na prireditvi v miru in v celoti. Ta nagrada je tudi šestič izjemna čast, kmalu bi lahko celo dohitela Matejo Svet.

Manjka vam še en naslov. Se boste vrnili, da bi nato lahko izenačili rekord Mateje Svet?
Naslednje leto me ne bo v konkurenci za Športnico leta, saj ne tekmujem v tej sezoni. Prav zaradi sedmega naziva se verjetno ne bom pognala nazaj v pogon. Morda, ne bom rekla ne.

Leto 2015 je bilo za vas pestro. V letu dni se vam je zgodilo toliko stvari, kot se drugim verjetno v vsem življenju. Kako gledate na iztekajoče se leto?
Leto 2015 je bilo zame pravi vrtiljak. Celotna lanska sezona ni šla po načrtih, delala sem napake, ki jih po navadi nisem. Sprejemati sem morala poraze, ki jih vsaka vrhunska tekmovalka mora. Užitek je bilo tekmovati z vrhunsko Anno Fenninger, pa čeprav sem izgubila. Ni težava biti na drugem mestu, če se zavedaš, kdo je na prvem mestu. Ta boj mi bo za vedno ostal v spominu.

Odločila sem se za leto dni premora. Ta odločitev se ni rodila iz danes na jutri. Sprejela sem jo že pred začetkom lanske sezone, a nisem bila tako uradna, kot sem bila po koncu sezone. Velika razlika je, da razumeš, da ni treba zmagovati za vsako ceno. Zahtevno se je vsak dan prisiliti, da moraš zmagovati. Težko se je privaditi, da tega zdaj ni všeč treba. Zdaj uživam v novem življenju in verjamem, da bo tako še naprej.

Kakšen je vaš novi vsakdan?
Zdaj lahko precej dlje spim, prej sem morala vstajati ob petih zjutraj. Če spim do desetih, nato ne funkcioniram. Ura je včasih že 15.00, ko sem se še prebujala. Tako ni šlo več naprej. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem se privadila na novo življenje. Veliko stvari se mi dogaja popolnoma drugače, saj ni več jutranjih in popoldanskih treningov. Nimam več tako urejenih obrokov in spanja. Na prehrano še vedno pazim. Nisem več fizično utrujena, izčrpa me le računalnik, saj se moram posvečati študiju. Hitro "zajadram" na Facebook in Twitter, zelo sem rada aktivna na družbenih omrežjih, iščem malce pozornosti. Še vedno sodelujem s številnimi pokrovitelji, odpirajo se mi nove možnosti. Še vedno se iščem, nisem se še našla, saj je to drugačen način življenja. Alpsko smučanje ni edina stvar, ki jo znam početi, in verjamem, da bom našla pravo pot.

Nova sezona se je začela. V Söldnu ste bili v vlogi novinarke. Kako spremljate novo sezono? Veliko gledate tekme, veliko komentirate dogajanje?
Všeč mi je gledati izjemne tekmovalce, Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal in Marcel Hirscher so me navdušili. Res so veliki zmagovalci. Uživam ob gledanju tekme, zdaj si jih moram ogledali več kot kadar koli, če želim dati komentar. Treba je opaziti malenkosti, Andrea že dela analize, včasih se mu pridružim. Ne vem, koliko časa bom zdržala pred televizijo, rada sem aktivna.

Že pogrešate tekme svetovnega pokala, ko gledate smučanje prek televizijskih ekranov?
Ne pogrešam tekem. Veliko je bilo motečih stvari, ki so me utrujale zadnja leta. Pogrešam odlične zavoje, ki sem jih naredil v Söldnu na mehki podlagi, ne na trdi. Fizično nisem v pravem stanju, ne morem se kar spustiti po bregu navzdol. Ne manjka mi veliko, da bi znova prišla v pravo stanje. Čakajo me testiranja z mojim opremljevalcem.

Kakšni so vaši načrti za naslednje leto?
Nisem si še zadala ciljev za leto 2016, vsekakor pa želim diplomirati. To je moj prvi cilj. Imam zelo zanimivo temo, uživam v delu, žal pa moram biti precej časa za računalnikom. To me prilepi na stol, želim pa se gibati in večkrat se odpravim ven, da se ne zasedim.

Si v bližnji prihodnosti želite tudi ustvariti družino?
Večkrat so mi že zastavili vprašanja o tem. Želja je prisotna. Enkrat bi želela imeti družino, a težko je načrtovati. Žal niso resnične pravljice, da otroka prinese štorklja.

Pogovor z Mazejevo, Prevcem in Kozamernikom
Celotna prireditev Športnik leta Slovenije 2015