Franjo Izlakar, Mina Markovič in Marjan Fabjan na podelitvi Bloudkovih nagrad v Grand hotelu Union. Foto: BoBo
Franjo Izlakar, Mina Markovič in Marjan Fabjan na podelitvi Bloudkovih nagrad v Grand hotelu Union. Foto: BoBo

48. podelitev najvišjih državnih priznanj na področju športa je bila v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani. Poleg štirih nagrad, tri za vrhunski mednarodni športni dosežek in eno za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa (Fabjan), so podelili še 11 plaket. Te so prejeli Iztok Durjava, Jure Kufersin in Mirko Šeruga za življenjsko delo v športu, za pomemben mednarodni dosežek v športu skupaj alpinista Nejc Marčič in Luka Stražar ter še Filip Flisar, Anja Klinar, Benjamin Savšek in Matevž Lenarčič, za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa pa Andreja Razlag, klub Flip Piran ter Uroš Velepec.
Biatlonska mešana štafeta je na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu osvojila srebrno medaljo.

Sedem kolajn s paraolimpijskih iger
Franjo Izlakar
je odličen športnik, ki je v svoji bogati športni karieri nanizal številne mednarodne uspehe. Tekmoval je v metu diska, kopja in suvanju krogle, v slednji je tudi trikratni svetovni rekorder. Na paraolimpijskih igrah je skupaj osvojil tri zlate, tri srebrne in eno bronasto medaljo.

Žolnirjeva le ena od uspešnih varovank Fabjana
Marjan Fabjan
se je judu zapisal že leta 1968. Po koncu tekmovalne kariere je začel trenirati mlade talente in pred 20 leti ustanovil svoj judo klub Sankaku, ki velja za najuspešnejši klub v tej športni panogi. Pod njegovim mentorstvom so zrasli naši najuspešnejši judoisti, ki so skupaj osvojili preko 200 medalj z največjih tekmovanj. Med največjimi uspehi so bronasti olimpijski medalji Urške Žolnir iz Aten in Lucije Polavder iz Pekinga ter nedavni uspeh Žolnirjeve, ki je z iger v Londonu prinesla zlato medaljo.
Markovičeva prva plezalka sveta
Mina Markovič
je trenutno najboljša športna plezalka na svetu. Po osvojitvi svetovnega pokala v kombinaciji dveh disciplin, balvanskega in težavnostnega plezanja, v sezoni 2011 ji je kot prvi tekmovalki v zgodovini v lanski sezoni uspelo ta dosežek ponoviti. V sezoni 2012 je nanizala štiri zmage in pet drugih mest, zmagala pa je tudi v skupnem seštevku težavnostnega plezanja.