Boks je bil v programu olimpijskih iger vse od leta 1904 naprej. Le leta 1912 v Stockholmu je švedski pravni sistem prepovedal ta šport. Foto: EPA
Boks je bil v programu olimpijskih iger vse od leta 1904 naprej. Le leta 1912 v Stockholmu je švedski pravni sistem prepovedal ta šport. Foto: EPA

MOK je že več let v sporu z zvezo IBA-jem. Nedavno je tako že sporočil, da niso izpolnjeni pogoji, na osnovi katerih bi bil boks lahko del olimpijskega programa na igrah v Los Angelesu 2028. Financiranje IBA-ja ostaja netransparentno, obstajajo težave s sojenjem, vse to pa ni v skladu z olimpijskimi kriteriji.

A zdaj bo morda MOK zaostril pristop in boksu zaprl vrata že na igrah v Parizu čez dve leti. Če pa bo ta panoga ostala, tekmovanj v olimpijskem programu ne bo vodila zveza IBA-ja, temveč MOK sam. Podobno je bilo že na zadnjih igrah lani v Tokiu.

Kremljov dolgoletni prijatelj Putina
MOK moti tudi, da zvezo IBA še vedno vodi Rus Umar Kremljov, ki velja za tesnega prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina. IBA je ena redkih mednarodnih športnih zvez, ki z velikih tekmovanj ni izključila ruskih in beloruskih športnikov. Glavni pokrovitelj zveze je še vedno ruski nafti gigant Gazprom, s katerim so nedavno sklenili milijonsko pogodbo.

Boksarsko zvezo zanimata le vpliv in moč
"Nedavni kongres IBA-ja je spet pokazal, da zveza nima realnih želja, da bi skrbela za šport in boksarje, ampak jo zanimata samo vpliv in moč," so sporočili iz MOK-a. Predsednik olimpijske organizacije Thomas Bach pa je pozval, da morajo težave reševati učinkovito, ne samo s sporočili za javnost.

Na pritiske MOK-a pa so se nato nedavno odzvali tudi v boksarski zvezi. IBA meni, da gre v tem primeru za politične pritiske, usmerjene proti eni državi. "Olimpijske igre so svetovni dogodek in ne smejo postati orodje pritiska na mednarodne zveze zgolj zaradi političnih razlogov," so sporočili ter dodali, da se bo pritisk očitno nadaljeval, dokler ne bodo dosegli popolnega nadzora nad športom in njegovim vodstvom.

Zveza IBA je še napovedala, da si bo zaradi groženj o slovesu boksa z iger v Parizu prizadevala za pogovore s pristojnimi pri MOK-u. Na ta način upajo, da bodo umirili sedanji tok dogodkov.