32-letni Miha Pirih je dirigent četverca brez krmarja, ki je najboljši izid dosegel ravno na lanskem SP-ju, vrhunec četverice Pirih/Pirih/Rozman/Kolander pa bi moral biti SP 2011 na Bledu in olimpijske igre v Londonu leto dni pozneje. Foto: STA
32-letni Miha Pirih je dirigent četverca brez krmarja, ki je najboljši izid dosegel ravno na lanskem SP-ju, vrhunec četverice Pirih/Pirih/Rozman/Kolander pa bi moral biti SP 2011 na Bledu in olimpijske igre v Londonu leto dni pozneje. Foto: STA
Četverec, Miha Pirih, Rok Kolander, Rok Rozman, Tomaž Pirih
Preostalo trojico čaka hiter prestop v druge čolne, s katerimi bodo nastopili na SP-ju na Novi Zelandiji. Foto: Simon Plestenjak

Član najboljšega slovenskega čolna ta hip je prejel zdravniške izvide o zdravstvenem stanju srca, zaradi potrebe po zmanjšanju obsega treningov pa se je že odločil, da na letošnjem SP-ju na Novi Zelandiji ne bo nastopil.

Dirigent četrverca Miha Pirih je imel zaradi težav s srcem športni premor že lansko jesen. "Glede na izvide in zdravniške nasvete moram za zdaj zmanjšati obseg treninga in napore, o končnih potezah pa se bom odločil po pregledu zdravniške dokumentacije in temeljitem premisleku. Zagotovo je edino to, da letos na svetovnem prvenstvu žal ne bom mogel nastopiti," je povedal Pirih.

Iščejo se kombinacije za nove čolne
Slovenski selektor Miloš Janša je za Radio Slovenijo obrazložil, kaj to pomeni za nadaljnje oblikovanje posadke četverca za letošnje prvenstvo, kjer bi Slovenija morala braniti bron. "Zoprna stvar, a zdravje je vsekakor na prvem mestu. Zdajle iskati nadomestilo nima velikega smisla, saj časa za ustrezno pripravo tako rekoč ni. S fanti, ki so se pripravljali za različne posadke, bomo skušali skombinirati in najti pravo rešitev v drugih čolnih," je dolgoletni selektor potrdil, da četverec brez krmarja najverjetneje ne bo nastopil na SP-ju.

Začel kot hokejist, nadaljeval kot veslač
Starejši izmed bratov Pirih je svojo športno pot začel kot hokejist na Jesenicah, leta 1992 pa postal član Veslaškega kluba Bled. V sezoni 1996 je prvič nastopil na mladinskem svetovnem prvenstvu in že osvojil bronasto medaljo v dvojcu. Z dolgoletnim veslaškim partnerjem Grego Sračnjekom sta v naslednjih dveh letih osvojila še bronasto in srebrno medaljo na SP do 23 let, leta 2000 pa prvič nastopila na olimpijskih igrah v Sydneyju, kjer sta zasedla 11. mesto.

Na Poljskem do izida kariere
V naslednjih letih je Miha postal standardni član reprezentančnega četverca, ki je nastopal na svetovnih prvenstvih (6. mesto leta 2003, 5. mesto leta 2006 in 2007) in olimpijskih igrah (9. mesto leta 2004 in 4. mesto leta 2008). Lani je sledil vrhunec njegove kariere, saj je kot štroker v četvercu skupaj z bratom Tomažem, Rok Rozmanom in Rokom Kolandrom osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Poznanju.