Mina Markovič je dobro plezala in končala na nehvaležnem 4. mestu. Foto: MMC RTV SLO
Mina Markovič je dobro plezala in končala na nehvaležnem 4. mestu. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski upi v težavnostnem plezanju so v Imstu večinoma splavali po vodi že po polfinalu. Od petih polfinalistov se je v večerni finale uvrstila le 22-letna Ptujčanka. Brez finala so ostali Natalija Gros, Maja Vidmar, Klemen Bečan (z 9. mestom je za las zgrešil finale) in Jure Raztresen. Pred dvema letoma v Parizu sta bili na stopničkah Maja Vidmar (srebro) in Markovičeva (bron).

Mina Markovič je v finalu dobro plezala, do medalje pa so zmanjkale malenkosti: "Zadovoljna sem, ker sem v finalu plezala res sproščeno in dala vse od sebe. V prvi tretjini smeri sem imela precej težav na dveh mestih, vendar sem jih rešila in nadaljevala naprej ter odplezala s preostankom moči. V spodnjem delu je bila smer zelo tehnična, kasneje pa je od tekmovalk zahtevala popolno koncentracijo, moč in brezkompromisno plezanje. Za stopničke mi je zmanjkalo nekaj koncentracije, saj bi se morala na najbolj težkem delu umiriti, spočiti ter morda narediti še kakšen gib več."

3.000 gledalcev je bilo navdušenih: zmagala je namreč Avstrijka Angela Eiter, druga je bila njena rojakinja Johanna Ernst, tretja pa Francozinja Alizee Dufraisse.

Prvenstvo se bo končalo s preizkušnjo v balvanskem plezanju, kjer bo slovenska ekipa poskušala vse, da pride do medalje, zlasti Natalija Gros, ki brani naslov.