Odpravo so začeli trije, a jo je Grega Kresal zaradi bolezni prejšnji teden zapustil. Foto: Planinska zveza Slovenije
Odpravo so začeli trije, a jo je Grega Kresal zaradi bolezni prejšnji teden zapustil. Foto: Planinska zveza Slovenije
Mustagh Tower
Začrtana smer vzpona na Mustagh Tower. Foto: Planinska zveza Slovenije
Pogovor z Gregorjem Kresalom
Pogovor z Miškovičem

Medtem so iz Planinske zveze Slovenije sporočili, da je akcija iskanja Pavla Kozjeka, ki je padel v prepad končana. "Tomaž Humar je s helikopterjem uspel rešiti Dejana Miškoviča, ki je že na varnem v dolini. Za pogrešanim Pavletom Kozjekom ni nobene sledi," je zjutraj nekaj minut pred osmo uro prvi poročal Radio Slovenija. Pozneje so novico potrdili tudi na zunanjem ministrstvu.


Grošelj: Po štirih urah čakanja bliskovita akcija
"Miškovič je v baznem taboru. Bilo je veliko živčnosti, saj vreme ni bilo ugodno. Helikopter je čakal štiri ure, nato pa je stekla bliskovita akcija. Po mojih informacijah reševanje ni potekalo z vrvjo, ampak se je helikopter naslonil na ledenik, tako da so lahko spravili Miškoviča vanj," je za Radio Slovenija povedal Viki Grošelj.

Miškoviču je v ponedeljek skupaj z enim od najbolj znanih slovenskih alpinistov Pavlom Kozjekom poskušal osvojiti vrh 7.273 metrov visoke gore. Ko sta izplezala z najtežjega dela stene, sta se razvezala, nato pa se je pod Kozjekom udrla snežna tvorba in 49-letni alpinist je padel v prepad.

Humar takoj v Pakistan
Miškovič, ki je ostal brez večine opreme, se je v torek spustil na približno 5.000 metrov nadmorske višine. Nižje ni mogel, saj je bil pod njim nevaren in povsem razbit ledenik, zato je bila edina možnost helikoptersko reševanje. Iz Slovenije je v Pakistan odšla reševalna ekipa na čelu s Tomažem Humarjem. Po dveh dneh slabega vremena je helikopterju le uspelo vzleteti in rešiti Miškoviča, ki je zdrav in se počuti dobro.

Našli ostanke opreme Kozjeka
Planinska zveza Slovenije (PZS) je najprej sporočila, da je skupina treh slovenskih plezalcev z odprave na vrh K7 (Aleš Česen, Rok Blagus, Miha Hrastelj), ki jih je helikopter pakistanske vojske odložil v baznem taboru pod goro Mustagh Tower, pri pregledu zahtevnega območja ob vznožju stene, našla ostanke alpinistične opreme, in sicer plezalno čelado, nahrbtnik in puhasto oblačilo. Oprema je bila zelo poškodovana. Domnevajo, da je Kozjekova, vendar drugih sledi za njim na strmem in zahtevnem področju naloženega ledu in snega, niso našli.

Sprožilo se je še nekaj plazov
Nekaj pozneje smo iz PZS-ja dobili sporočilo, da je akcija iskanja Kozjeka končana. "Kljub večim preletom pobočja, Pavleta Kozjeka niso našl. Teren je ponoči prekrilo še nekaj plazov. S tem se je akcija zaključila," je zapisal Tone Škarja, načelnik komisije za odpravo v tuja gorstva. Škarja je še dodal, da so območje prekrili ledeni plazovi, ki so povsem drugačni od snežnih, in so neprobojni.

R. K.

Pogovor z Gregorjem Kresalom
Pogovor z Miškovičem