Dejan Miškovič je preživel grozljivo preizkušnjo na pakistankem sedemtisočaku. Foto: Planinska zveza Slovenije
Dejan Miškovič je preživel grozljivo preizkušnjo na pakistankem sedemtisočaku. Foto: Planinska zveza Slovenije
Izjava alpinista Dejana Miškoviča

Miškoviču je v ponedeljek skupaj z enim izmed najbolj znanih slovenskih alpinistov Pavlom Kozjekom poskušal osvojiti vrh 7.273 metrov visoke gore v Pakistanu. Ko sta izplezala z najtežjega dela stene, sta se razvezala, nato pa se je pod Kozjekom udrla snežna tvorba in 49-letni alpinist je padel v prepad. Akcijo iskanja so danes končali.


"Nesreče sploh nisem videl, slišal sem samo krik"
"24. avgusta ob pol treh zjutraj sva vstopila v steno in po 17 urah prišla do roba. Odločila sva se za bivakiranje. Imela sva malo opreme. Ko sva se zjutraj zbudila, sva se odločila, da greva dol, saj je blazno pihal veter. Po 15 minutah se je zgodila nesreča. Pavle je stal blizu neke odprtine, pihalo je močno ... Nesreče v bistvu sploh nisem videl, slišal sem samo njegov krik. Ob tem njegovi družini izrekam iskreno sožalje," je usoden trenutek opisal Miškovič.


Miškovič se je v torek spustil na približno 5.000 metrov nadmorske višine. Nižje ni mogel, saj je bil pod njim nevaren in povsem razbit ledenik, zato je bila edina možnost helikoptrsko reševanje. Po treh dneh je to ekipi na čelu s Tomažem Humarjem tudi uspelo.

"Trudil sem se, da bi ostal živ. Bilo je težko, saj sem ostal brez večino opreme. Na srečo sem imel satelitski telefon in poklical, ko se mi je zdelo najbolj primerno. Spustil sem se toliko, da so me lahko vrano pobrali. Zdaj sem v Skadruju," je še povedal Miškovič.

R. K.

Izjava alpinista Dejana Miškoviča