Benjamin Savšek nadaljuje osvajanje medalj na največjih tekmovanjih. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek nadaljuje osvajanje medalj na največjih tekmovanjih. Foto: Nina Jelenc

Kanuist je v nedeljo nadaljeval niz uspehov na največjih tekmovanjih. Na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu na Slovaškem je osvojil že svoj četrti naslov evropskega prvaka. Časa za proslavljanje ni bilo: "Ponoči smo se vrnili iz Slovaške. Danes sem doma, v torek grem že na nove tekme svetovnega pokala," je povedal v pogovoru za Val 202.

Sorodna novica Benjamin Savšek že četrtič evropski prvak

Tekma na letošnjem evropskem prvenstvu je bila težka: "Tudi postavitev proge je bila kar zahtevna, zato se je na progi dogajalo veliko napak. Skušal sem držati fokus in sem vedel, da bo treba izpeljati natančno in čisto vožnjo za dobro uvrstitev. In mi je uspelo zdržati ta fokus od začetka do cilja, ves čas se je treba prilagajati razmeram. Verjetno je bilo malo manj vetra, kot so ga imeli kajakaši v soboto."

Seveda ima v njegovi vitrini še vedno največjo vrednost zlata medalja iz Tokia: "Največ mi pomeni zlata olimpijska medalja. To sem si želel že od Londona 2012. Ves čas je bila to moja velika želja. Ampak vse te medalje s svetovnega in evropskih prvenstev mi veliko pomenijo, ker je bilo za vsako posebej vloženo veliko truda in dobrih voženj. Vsako medaljo posebej sem si moral priboriti, vsaka je nekaj posebnega zame."

Savšek z brezhibno vožnjo do četrtega evropskega naslova

Medalja mu daje še dodaten zagon za naslednje tekme. Sezona bo še zanimiva, čaka ga svetovno prvenstvo, od 24. do 26. julija pa tudi domača tekma svetovnega pokala v Tacnu. Pri 35 letih v tem športu ni več najmlajši, konkurenca pa je vse hujša: "Mladi mi ves čas dihajo za vrat. Upam, da bom lahko zdržal še do naslednjih olimpijskih iger v Parizu."

Čeprav proti koncu kariere za zdaj še ne pogleduje, pa pravi, da se nekoč rad preizkusil v vlogi mentorja mlajšim tekmovalcem in z njimi delil svoje bogate izkušnje: "Zanimanja za naš šport je kar precej. Tudi mladi so navdušeni, tudi v našem okolju v Ljubljani v Tacnu je kar precej zanimanja."

V pogovoru se je dotaknil tudi visokih stroškov, ki jih zahteva kajak/kanu na divjih vodah: "Tekmovalni čoln z vsemi temi novimi materiali je še dražji, kot je bil, tudi do 3500 evrov. Vsako sezono potrebuješ novega. Veslo je približno 350 evrov."