Za Mino Markovič sta se uvrstili Britanka Shauna Coxsey in Avstrijka Anna Stöhr. Pri moških je slavil Rus Rustam Gelmanov. Foto: Zdenka Mihelič
Za Mino Markovič sta se uvrstili Britanka Shauna Coxsey in Avstrijka Anna Stöhr. Pri moških je slavil Rus Rustam Gelmanov. Foto: Zdenka Mihelič
Mina Markovič
Markovičevo in njene tekmice nova tekma čaka prihodnji konec tedna na Dunaju. Foto: Zdenka Mihelič

Markovičeva je edina med šesterico finalistk preplezala vse štiri finalne balvane do vrha. Tekma se je v prid edine slovenske finalistke prevesila v odločilnem tretjem balvanu, ki ga je preplezala v drugem poskusu, potem ko je v prvem poskusu padla tik pod vrhom. V četrtem balvanu je le še potrdila vodstvo in popravila nekoliko slabši vtis z uvodne tekme na Kitajskem, na kateri je bila "le" šesta.

Na tekmi je nastopilo rekordno število tekmovalcev v zgodovini svetovnega pokala v balvanskem plezanju. V balvane se je podalo kar 121 športnih plezalcev (50 deklet in 71 fantov) iz 23 držav.

Markovičeva je lansko sanjsko sezono končala z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Lani je na premierni tekmi na Logu obstala v polfinalu na 11. mestu.
Glasno vzpodbujanje ji je dalo neverjetnega elana
"V finalu sem se počutila res v redu. Iz balvana v balvan sem tudi več tvegala. Na robu drugega balvana je bilo nekaj kritičnih trenutkov, kjer pa sem si rekla: grem na vse ali nič in tvegala več kot na treningih. Podobno je bilo na tretjem balvanu, kjer sem se celo malo spravila v lastno godljo, a sem se rešila. Pika na i je bil dinamični gib na vrhu, ki je še mene presenetil, da sem ga tako trdno zadržala. Veliko vzpodbudo so mi dali navijači, ki so bili v finalu enkratni! Morda je že bil kakšen gib na meji, da mi uide, a glasno vzpodbujanje mi je dalo neverjetnega elana. Hvala vsem navijačem," je po zmagi povedala Markovičeva.

Maja Vidmar je tekmo končala na 10. mestu, Klemen Bečan je bil 11., Jernej Kruder 12., lani četrta Katja Vidmar pa 19. Nastopili so še Urban Primožič, Jure Bečan, Domen Škofic in Mateja Hohkraut.