V Tokiu se je začelo 43. svetovno prvenstvo v gimnastiki. Foto: EPA
V Tokiu se je začelo 43. svetovno prvenstvo v gimnastiki. Foto: EPA

Golobovi in Šajnovi so bile v Tokiu zelo blizu tudi druge tri slovenske tekmovalke. Tik za Šajnovo je končala Teja Belak (48,432 točke), tudi Fiona Novak (48,066) in Ivana Kamnikar (47,565) sta bili zelo blizu, kar kaže na veliko izenačenost v slovenski ekipi. A selektor Andrej Mavrič je že pred prvenstvom poudaril, da bosta na predolimpijskem turnirju v Londonu, kjer se bodo delile zadnje vozovnice za olimpijske nastope, nastopili tisti telovadki, ki se bosta najbolje odrezali v Tokiu.

"Še enkrat se je pokazalo, da je tekma res nekaj posebnega. Dekleta so namreč nastopila slabše, kot smo pričakovali. V sestavah so imele telovadke kar pet padcev z orodij, medtem ko smo upali na maksimalno dva," je kvalifikacijske nastope svojih varovank ocenil Mavrič.

Nobena od Slovenk na Japonskem sicer v mnogoboju ni dosegla 50 točk. "Nekatere telovadke so imele padce z orodij, vsak padec je minus ena točka, pa tudi v tistih sestavah, ki so jih zelo dobro opravile, bolje, kot na minulih tekmah, so prejele nižje ocene. Zato gre manjši zbir točk pripisati strožjemu sodniškemu kriteriju, saj so tudi druge reprezentance zbrale manj kot ponavadi. Vrstni red ekip je nekako dokaj realen, vendar če primerjamo s prejšnjim svetovnim prvenstvom lani v Rotterdamu, so vse ekipe zbrale manj točk," je povedal Mavrič.

Ekipno so slovenske telovadke zbrale 197,828 točke, njihove končne uvrstitve pa bodo znane v poznejših urah, ko bodo nastope končale še preostale skupine.