Bojanu Tokiču in selektorju Bojanu Raku je uspelo skovati pravo taktiko za preboj med elito. Foto: MMC RTV SLO
Bojanu Tokiču in selektorju Bojanu Raku je uspelo skovati pravo taktiko za preboj med elito. Foto: MMC RTV SLO

Varovanci Bojana Raka so si zagotovili najmanj 18. mesto, za prvo mesto v "drugi ligi" se bodo v torek pomerili s Čehi. V dvoboju, ki je odločal, kdo bo na naslednjem evropskem prvenstvu igral v elitni konkurenci, je Slovenija nepričakovano zaostajala že z 0:2.

Horvat dobil pravo dramo
Najboljši slovenski igralec Bojan Tokič je imel tokrat sijajno pomoč, v odločilnem dvoboju za vstop med najboljših 16 reprezentanc imata povsem enake zasluge za zmago tudi Saš Lasan in Mitja Horvat, ki je v odločilnem dvoboju pokazal psihološko stabilnost in po drami nepričakovano premagal Carlosa Machada.

"Do zdaj sem premagoval le kuharje," je po prvih treh krogih povedal Tokič, ki je v svojem tretjem zaporednem prvenstvu dočakal prvi poraz v ekipni konkurenci, a se je zbral v ključnem trenutku. Po lanskem evropskem prvenstvu in letošnjem Protour turnirju v Velenju je še tretjič zapored premagal najboljšega španskega igralca, naturaliziranega Kitajca Žija Ven Heja.

Tokič: To je zmaga Lasana in Horvata
"To ni moja zmaga. To je zmaga Lasana in Horvata. Moram se jima zahvaliti, da sta popravila moj spodrsljaj. Uvrstitev med elitno konkurenco mi pomeni enako kot uvrstitev na olimpijske igre v Pekingu. V Stuttgartu sem kar nekaj časa igral in vem, da je tam namizni tenis doma. Čaka nas polna dvorana in tako vzdušje smo si zaslužili. Vesel sem kot mali otrok. Želel sem si, da bi še na tretjem prvenstvu ostal nepremagan, toda zdaj sem bolj vesel, kot če bi mi to uspelo. V tej konkurenci posamični izidi ne štejejo, mi ničesar ne prinašajo, šteje le uspeh vseh treh," je dejal Novogoričan, ki si bo v torek verjetno vzel odmor pred začetkom posamičnega dela, v katerem ima visoka pričakovanja.

Ženske so dvoboj proti Angliji izgubile z 2:3 in se bodo v torek za končno 23. mesto pomerile z Dansko. Po točko sta za izbranke selektorke Andreje Ojsteršek Urh prispevali Jana Tomazini in Petra Škabar.

Moški, 2. kakovostna skupina, 5. krog:
SLOVENIJA - ŠPANIJA 3:2
Tokič - Machado
1:3 (-10, -10, 3, -9)
Horvat - He
2:3 (12, -8, 9, -8, -7)
Lasan - Carneros
3:0 (7, 4, 9)
Tokič - He
3:2 (10, -9, 7, -9, 7)
Horvat - Machado
3:2 (-4, -9, 9, 10, 4)

Ženske, 2. kakovostna skupina, 5. krog:
SLOVENIJA - ANGLIJA 2:3
Tomazini - Sibley
3:2 (0, -6, 5, -5, 4)
Fajmut - Parker
0:3 (-6, -5, -9)
Škabar - Travis
3:1 (-3, 3, 3, 13)
Fajmut - Sibley
0:3 (-7, -6, -9)
Tomazini - Parker
0:3 (-8, -3, -6)

C. R.