Janez Kocijančič po 23 letih zapušča mesto predsednika OKS-ja. Foto: Aleš Fevžer
Janez Kocijančič po 23 letih zapušča mesto predsednika OKS-ja. Foto: Aleš Fevžer
Tina Maze
Na zadnjih olimpijskih igrah je Slovenija po zaslugi dvakrat zlate Tine Maze, Vesne Fabjan, Teje Gregorin, Žana Koširja in Petra Prevca osvojila kar osem medalj. Foto: BoBo

Bogdan Gabrovec, Andraž Vehovar in Franjo Bobinac so trije mogoči kandidati za naslednika dolgoletnega predsednika Janeza Kocijančiča, ki je OKS vodil vse od osamosvojitve Slovenije. Kot predsednik je spremljal prve in največje slovenske športne dosežke, po 23 letih na čelu slovenske olimpijske družine se za nov mandat ne bo potegoval. Poslovil se bo z izjemnim izkupičkom olimpijskih dosežkov slovenskih športnic in športnikov, prav zadnje leto na čelu olimpijskega komiteja je bilo tudi najuspešnejše. Z zimskih olimpijskih iger v Sočiju se je slovenska odprava vrnila z rekordnimi osmimi olimpijskimi kolajnami.

Kocijančič, ki bo 20. oktobra dopolnil 73 let, še naprej ostaja povezan s športom kot član izvršilnega odbora Evropskih olimpijskih komitejev in podpredsednik Evropskih olimpijskih komitejev. Prav tako je dolgoletno njegovo delo v slovenski smučariji, v nekdanji državi je bil predsednik tako slovenske kot jugoslovanske smučarske zveze v času največjih uspehov slovenskih smučarjev. Na mednarodnem prizorišču pa je od leta 2010 podpredsednik Mednarodne smučarske zveze Fis.

Za Kocijančičevega naslednika se obeta hud boj. V medijih in športnih kuloarjih se omenjajo trije najresnejši kandidati. Poznavalci napovedujejo, da ima največ možnosti za izvolitev predsednik Judo zveze Slovenije 61-letni Bogdan Gabrovec, ki je podpredsednik OKS-ja. Iz gospodarstva se omenja 56-letni Franjo Bobinac. Predsednik Rokometne zveze Slovenije in predsednik uprave velenjskega Gorenja se še ni dokončno izrekel o kandidaturi. Kandidaturo pa zanesljivo napoveduje nekdanji vrhunski kajakaš 42-letni Andraž Vehovar, ki je srebrno kolajno osvojil na poletnih olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti.