Rogge si je ogledal kraj, kjer bo čez dve leti odprl XXIX. poletne olimpijske igre. Foto: EPA
Rogge si je ogledal kraj, kjer bo čez dve leti odprl XXIX. poletne olimpijske igre. Foto: EPA
Lju Či in Jacques Rogge
Predsednik BOCOG-a Lju Či razkazuje predsedniku MOK-a maketo olimpijskega Pekinga. Foto: EPA
Ptičje gnezdo
Pogled na izvirno konstrukcijo olimpijskega stadiona, ki so ga zaradi podobnosti poimenovali po ptičjem gnezdu. Foto: EPA

Predsednik MOK-a Jacques Rogge je po pogovorih z organizatorji in ogledu nekaterih prizorišč dejal: "Zavedati se moramo, da se olimpijskih iger ne spominjamo samo po tehnično brezhibni izvedbi, temveč predvsem po občutku, da smo svetu ponudili prave olimpijske igre."

"Ko se pogovarjam s kolegi v MOK-u, so vsi navdušeni nad pripravami in napredkom pekinškega organizacijskega odbora. To je pozitiven znak, da se obljuba Kitajcev, da bodo pripravili kakovostne igre, izpolnjuje," je zaokrožil pohvale na račun gostiteljev predsednik olimpijskega gibanja.

Središče iger bo Ptičje gnezdo
Belgijca je še posebej očaralo Ptičje gnezdo, osrednji stadion iger leta 2008, kjer bodo potekali slovesnost ob odprtju in zaključna prireditev, ves atletski program in finale nogometnega turnirja. "To je zmes tehnike, športa in kulture. Mislim, da je res čudovit," je občudojoče dejal Rogge.

Kam s smogom?
Člani tehnične komisije so izredno zadovoljni s potekom gradnje olimpijskih objektov, glavna skrb Kitajcev pa še vedno ostajata promet in onesnaženje. V glavnem kitajskem mestu so že ustanovili posebno skupino okoljevarstvenikov, ki skrbno meri stopnjo onesnaženosti, hkrati je pristojna tudi za izvajanje ukrepov. Komisija je že predlagala preventivne ukrepe za čas iger, predvsem naj bi precej omejili promet.

Vzgoja s kamerami
"Glede na to, da nas do olimpijskih iger ločita še zgolj dve leti, nas seveda skrbi, kako se obnašajo naši prebivalci, ki uporabljajo lokalni promet. Odkrili nismo ničesar dobrega, saj smo opazili precej pljuvanja, vrivanja v vrste, smetenja in podobnih stvari," je ugotovitev druge komisije, ki je preverjala obnašanje meščanov Pekinga na javnih prevoznih sredstvih.

Za izboljšanje tega stanja so se mestne oblasti odločile, da bodo do konca leta v osem tisoč mestnih avtobusov (od 24 tisočih) namestili kamere.