Slovenski navijači so imeli v letu 2010 veliko razlogov za slavje. Foto: BoBo
Slovenski navijači so imeli v letu 2010 veliko razlogov za slavje. Foto: BoBo
Lucija Polavder
Judo sodi med medijsko nekoliko manj izpostavljene športe, a slovenski borci na velikih tekmovanjih le redko razočarajo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vsi, ki smo ponosni člani cehovskega združenja in ki nam je dano, da smo kronisti slovenskega športnega dogajanja, smo z letom, ki mu mahamo v slovo, lahko več kot zadovoljni. Slovenski šport v celoti je veliki zmagovalec leta, ki smo mu rekli tudi olimpijsko, pa čeprav je šlo le za zimsko druženje športnikov, ki so se v Vancouvru merili za odličja, ki jim športniki namenjajo največji del svoje mladosti.

Udeleženci SP-ja v nogometu in košarki
Slovenija je bila še na dveh drugih tekmovanjih, na katerih nekaterih športno mnogo bolj uveljavljenih držav ni bilo, denimo Rusije med nogometaši in Italije med košarkarji na svetovnem prvenstvu. Pa se s tem ni vse kar končalo. Tudi tri osnovne discipline olimpijskega programa - gimnastika, atletika in plavanje - so ponudile veliko spodbudnih dosežkov z nazivom "Izdelano v Sloveniji".

Judoisti pridno nabirajo medalje
Kolesarji bodo letnico 2010 čez osem dni z orošenimi očmi zamenjali za novo, ki prinaša veliko novih izzivov. Tudi preostali športniki, ki jih najdemo pri vrhu, pripadajo tako imenovanim olimpijskim športnikom, med katerimi so judoisti kolajno domov prinesli z obeh največjih tekmovanj leta. Stopničk na tekmah svetovnega pokala borcev v kimonih niti ne štejemo več, enostavno ni prostora. In da ne bo zamere pri drugih: dobesedno prav vsi, ki se podajo na mednarodna tekmovališča, po svoje prispevajo k promociji države.

Boksar športnik leta
In če bi pred leti nekdo rekel, da bo športnik Slovenije boksar, bi ga večina zelo čudno pogledala, češ - ali se s tem pri nas sploh kdo ukvarja. Toda vsi dobro veste, da je tudi Dejan Zavec lahko del našega vsakdanjika, sploh če nas pot pogosteje zanese v Haloze, kjer je zrasel naš svetovni prvak jeklenih pesti.

Junaki tudi v neolimpijskih športih
Ne smemo pa pozabiti niti na tiste, ki jim ni dano, da bi nastopili na olimpijskih igrah. Tudi oni so delček mozaika našega športa. In ne zgolj delček, lep del, saj tudi oni skrbijo, da se ponašamo s športnimi dosežki, o njih poročamo in jih zapisujemo za prihodnje generacije. Tudi oni pogosto segajo najviše in tudi oni pretočijo na tone znoja, da jih nato spremljamo večinoma zleknjeni v domače naslanjače. In če niso uspešni, smo zelo hitro kritični, da ne rečem kar krivični. Ko pridejo uspehi, pa so vsi naši, da tistih, ki hitijo v njihovo družbo ob slikanjih in veselju zaradi svoje promocije, niti ne omenjam.

V arene se vrača Primož Kozmus
Vsekakor se poslavlja leto, ki ga bo v športnem pogledu težko ponoviti. Ali pač. Prav izzivi so športnikom nekaj posebnega in konec koncev se v arene vrača Primož Kozmus, olimpijski in svetovni prvak obenem, takih pa slovenski šport ni imel prav veliko. Nič nas ne skrbi niti za 2011.