Sodniki letos strogo kaznujejo nalete 'čelade na čelado'. Najhujši prekršek letos je storil James Harrison (Pittsburgh), ki je moral za nalet na Mohameda Massaquoija (Cleveland) plačati 75.000 dolarjev. Foto: EPA
Sodniki letos strogo kaznujejo nalete 'čelade na čelado'. Najhujši prekršek letos je storil James Harrison (Pittsburgh), ki je moral za nalet na Mohameda Massaquoija (Cleveland) plačati 75.000 dolarjev. Foto: EPA
Ray Lewis
35-letni Ray Lewis igra za Baltimore od leta 1996. Z Ravensi je bil enkrat prvak, kar sedemkrat je bil izbran v najboljšo ekipo sezone. Foto: EPA

Liga NFL je z le 16 tekmami najkrajša med najbolj priljubljenimi profesionalnimi športi na svetu. To pomeni, da se vsak stadion v rednem delu sezone napolni le osemkrat. Lastniki moštev si seveda srčno želijo nove tekme na domačem terenu in s tem novih dohodkov.

Brees: Zdravje prav vseh še bolj ogroženo
"Nihče se ne vpraša, kako bosta novi tekmi vplivali na zdravje, na telo vsakega igralca, na celotno kariero in na splošno zdravje po koncu kariere," se sprašuje Drew Brees, podajalec prvaka New Orleansa. Pravi še: "Prepričan sem, da se prav vsak igralec v vsaki ekipi v tem trenutku bori s kakšno poškodbo. Če temu dodamo dve novi tekmi, je jasno, da bi bilo s tem zdravje prav vsakega še bolj ogroženo."

Lewis: Igralci nismo stroji
Osnovna ideja je skrajšati pripravljalni del sezone s štirih na dve tekmi, dve tekmi pa prenesti v redni del sezone. "Nihče ne pove, da v pripravljalnem delu sezone najpomembnejši nogometaši ne igrajo, prav vsi pazijo na zdravje, ob koncu sezone pa je že večina igralcev vsaj malo poškodovanih. Pravijo, da naj bi spored razširili zaradi odnosa z navijači. A če imajo navijači res radi Ligo NFL, bi morali vedeti, da igralci nismo stroji," je bil oster Ray Lewis, eden najboljših obrambnih igralcev v ligi.

Sindikat igralcev je sestavil nekaj svojih pogojev za razširitev sezone:
- Skrajšanje prostovoljnih priprav pred sezono z 20 na pet tednov.
- Manj kontaktnih treningov pred sezono.
- V koledarju dva prosta tedna za vsako ekipo (zdaj je eden v 17 tednih).
- Razširitev ekipe s 53 igralcev na 56 ali 57.
- Povišanje plače.

34 odstotkov več poškodb kot lani
Letošnja sezona je polna poškodb, saj imajo številne ekipe izjemno dolge sezname poškodovanih. Letos je poškodovanih kar 34 odstotkov več igralcev kot v istem obdobju lanske sezone. Vodstvo lige je zato začelo obsežnejšo akcijo strožjega kaznovanja grobih prekrškov (večja pozornost je predvsem pri naletih "čelada na čelado"). To pa po drugi strani predstavlja dvorezni meč, saj je v želji po ohranjanju zdravja v primerjavi s prejšnjimi sezonami opaziti veliko sodniških napak.

Bo sezona 2011 odpadla?
Trenutna kolektivna pogodba se izteče marca 2011. Že nekaj časa je jasno, da bodo pogajanja med igralci in vodstvom lige zelo ostra in dolga, z uvedbo ideje o razširitvi sezone pa sta obe strani še bolj narazen, zato se po najbolj črnem scenariju lahko pripeti, da bi sezona 2011 odpadla.