Strokovni svet med drugim daje mnenje k predlogu zakonov in drugih predpisov, ki urejajo in posegajo v šport. Foto: BoBo
Strokovni svet med drugim daje mnenje k predlogu zakonov in drugih predpisov, ki urejajo in posegajo v šport. Foto: BoBo

Norčič je načelnik upravne enote Gornja Radgona in že desetletje in pol deluje v nogometu na lokalni in državni ravni, Glažar pa je med drugim podpredsednik Nogometne zveze Slovenije.

Vlada je 21. aprila zamenjala devet od sedemnajstih članov strokovnega sveta za šport. Pišot je bil član sveta od novembra 2017, predsednik pa od februarja letos. Predtem je bil predsednik Luka Steiner, ki je septembra lani odstopil zaradi menjave službe.

Strokovni svet med drugim daje mnenje k predlogu zakonov in drugih predpisov, ki urejajo in posegajo v šport. Na tokratni seji so člani med drugim podprli kandidaturi za organizacijo ženskega evropskega prvenstva v košarki leta 2023 in evropskega mladinskega prvenstva v biljardu v letošnjem letu.

Sorodna novica Vlada zamenjala devet članov strokovnega sveta, med novimi imeni tudi Katja Koren

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je navedla dve pomembni temi, ki ju bo moral obravnavati strokovni svet: "Najprej je treba pogledati letni program športa, ki ima velika nesorazmerja v izplačilih iz državnega proračuna, saj ena zveza dobi več denarja kot Olimpijski komite Slovenije, ter da je pri dnu Zveza za šport invalidov Slovenije, Paraolimpijski komite, kar tudi ne more biti. Strokovni svet tudi še ni obravnaval predsedovanja Slovenije Evropski uniji, na športnem področju bo najpomembnejša tema evropski model športa."

Spregovorila je tudi o pripravah na bližnje olimpijske igre v Tokiu in bila precej pesimistična: "Tokio je zajel četrti val epidemije novega koronavirusa, odpovedani so vsi obiski in predpriprave na OI na vseh ravneh, državljani pa podpisujejo peticijo proti izvedbi OI in paraolimpijskih iger. Mogoče je tudi, da se bo država za zajezitev bolezni popolnoma zaprla."

Najnovejše ankete kažejo, da si 59 odstotkov Japoncev želi, da bi bile igre odpovedane, piše Guardian. Začetek OI bo 23. julija.