Primož Kozmus in Petra Majdič sta bila najboljša športnika Slovenije lani. Foto: MMC RTV SLO
Primož Kozmus in Petra Majdič sta bila najboljša športnika Slovenije lani. Foto: MMC RTV SLO
Tina Maze
Tina Maze je z dvema srebrnima olimpijskima medaljama glavna kandidatka za športnico leta 2010. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Društvo športnih novinarjev Slovenije bo najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta v sredo, 22. decembra, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Uro in pol prej bo predsednik Danilo Türk v predsedniški palači sprejel najboljše športnike države in goste. Letos je glasovalo 154 članov DŠNS-ja (lani 139). Skupaj je dobilo glasove 21 športnikov, 10 športnic in pet ekip, podeljena pa bo tudi nagrada za fair play. Športnik leta 2010 bo že 20. prireditev v samostojni Sloveniji, skupaj pa bo že 43.

Kozmus in Majdičeva najboljša lani
Lani sta bila najboljša atlet Primož Kozmus (369 točk) in smučarska tekačica Petra Majdič (371). Ekipa leta je bila nogometna reprezentanca Slovenije (99). Med športniki je bil drugi kajakaš Peter Kauzer (154) in tretji hokejist Anže Kopitar (108), med športnicami pa je bila druga alpska smučarka Tina Maze (284), tretja pa judoistka Urška Žolnir (72). Nagrado za fair play sta prejela telovadec Mitja Petkovšek in njegov trener Edvard Kolar. Miro Cerar, s 30 medaljami na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik, je dobil posebno priznanje ob njegovem življenjskem jubileju, ko je praznoval 70-letnico, Peter Mankoč je za uspehe v plavanju dobil nagrado za posebne dosežke.

Prireditev bo vodila radijska novinarka Uršula Majcen, pogovore z nagrajenci pa bodo povezovali športni novinarji. Za glasbeno kuliso bodo poskrbeli Big band, Dobrepoljski orkester mladih pod vodstvom Braca Doblekarja in pevka Nina Strnad. Za boljšo voljo bosta poskrbela komika Mladen Pahovič in Boštjan Gorenc - Pižama. Na družabnem srečanju po prireditvi bo goste zabavala skupina Mad Dog. Priznanja za najboljše športnike je, tako kot vsa v zadnjem desetletju, izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez.