Pospešeno akcijo za odkrivanje spolnih zlorab v športu je sprožilo pričevanje nekdanje umetnostne drsalke Sarah Abitbol. Po navedbah francoskega ministrstva za šport so se zlorabe razširile po vsej državi, obtožbe pa so se nanašale na posameznike iz skupno 48 športnih zvez. Foto: Pixabay
Pospešeno akcijo za odkrivanje spolnih zlorab v športu je sprožilo pričevanje nekdanje umetnostne drsalke Sarah Abitbol. Po navedbah francoskega ministrstva za šport so se zlorabe razširile po vsej državi, obtožbe pa so se nanašale na posameznike iz skupno 48 športnih zvez. Foto: Pixabay

Dve leti si moji mami govoril 'danes bom jaz pazil na Sarah in jo treniral'. Potem pa si me posiljeval na parkirišču, v garderobi in v kotičkih drsališča, za katere sploh nisem vedela, da obstajajo.

Sarah Abitbol v knjigi Un Si Long Silence

Po podatkih francoskega ministrstva za šport je bila velika večina žrtev mlajših od 15 let, domnevna zloraba pa je vključevala spolno nasilje, nadlegovanje in druge oblike nasilja.

60 ljudi je že v kazenskem postopku, več kot 100 jih je bilo začasno ali trajno odstranjenih s svojih delovnih mest, pri drugih pa v večini potekajo lokalne preiskave, so še sporočili z ministrstva in poudarili, da je med obtoženimi 96 odstotkov moških, med žrtvami pa je bilo 83 odstotkov žensk. Kar 63 odstotkov od teh je bilo mladoletnih oziroma mlajših od 15 let.

Korak v pravo smer

Sarah Abitbol je na petkovem vladnem zasedanju po poročanju francoskega športnega časopia L'Equipe zbranim dejala, da je še vedno v procesu zdravljenja od travmatičnih dogodkov in da je vesela, da so javno o nasilju spregovorile tudi druge žrtve. Nekdanja teniška igralka Isabelle Demongeot je spregovorila o bitki z javnostjo in oboževalci, potem ko je svojega trenerja pred leti obtožila posilstva, nekdanja metalka kladiva Catherine Moyon, ki je o spolni zlorabi spregovorila že leta 1991, pa je z navdušenjem pozdravila akcijo na najvišji ravni države. Med drugim je spregovorila tudi športna ministrica Roxana Maracineanu, ki je v enem izmed intervjujev opisala svoje izkušnje s seksizmom. "Čas je, da se v Franciji miselnost, ko gre za pravice žensk v športnem svetu, v katerem prevladujejo moški, spremeni," je dejala.

Izjemno pomembno pričevanje
Pospešeno prizadevanje za odkrivanje spolnega nasilja v športu je februarja lani sprožila 10-kratna francoska prvakinja v umetnostnem drsanju Sarah Abitbol, ki je v svoji knjigi Un Si Long Silence (prev.: Tako dolga tišina) razkrila, da jo je trener Gilles Beyer posiljeval med letoma 1990 in 1992, ko je bila še najstnica. Zoper Beyerja so vložili predhodne obtožbe za spolni napad, preiskava pa še poteka. Po obtožbah Abitbol je o spolnem nasilju spregovorilo še več umetnostnih drsalk. Ministrstvo je v ta namen ustvarilo platformo za pričevanja športnikov in v zadnjem letu izvedlo na stotine zaslišanj. Na ministrstvu so Abitbolino pričevanje označili za zgodovinski trenutek, ki je oblasti spodbudil k ugotavljanju in zatiranju zlorab.

Posledično je v petek začel veljati nov zakon o strožjem nadziranju športnih pedagogov, vključno s prostovoljnimi trenerji. Francoska vlada in športne zveze so se zavezale, da se bodo odslej hitreje in učinkoviteje odzvale na prijave (spolnih) zlorab.

Molk prvakov: spolno nasilje v športu, francoska dokumentarna oddaja (v torek ob 20. uri na TV SLO 2)