Vodstvo tekmovanja je predstavilo načrte na novinarski konferenci. Foto: MMC RTVSLO/Drago Perko
Vodstvo tekmovanja je predstavilo načrte na novinarski konferenci. Foto: MMC RTVSLO/Drago Perko
Podčetrtek bo gostil EP v odbojki sede

Tja vodi le prvo mesto. Na tekmovanju bo nastopilo osem ekip: Rusija, Ukrajina, Madžarska, Hrvaška, Finska, Nizozemska, Slovenija in Nemčija. Razdeljene so v dve predtekmovalni skupini.

Začetek EP-ja bo v ponedeljek, 9. novembra, s prvo tekmo med branilko evropskega naslova iz leta 2013 Rusijo in Ukrajino. Uradno odprtje bo isti dan po tretji tekmi dneva, po slovesnosti pa bo sledila še prva tekma Slovenije z Nemčijo.

"To je eden naših največjih športnih dogodkov letos. Zveza želi zagotoviti športnikom kar najboljše razmere in podporo na poti do Ria 2016. Odločitev za sodelovanje z Romanom Pungartnikom je bila odlična, sodelovanje si želimo še nadgraditi, obenem pa zagotoviti še več podpore športnikom invalidom. Za nas je to prvenstvo pomembno, ker je to priložnost za naš edini nastop v Riu v ekipnih športih," je dejal predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijskega komiteja Slovenije Damijan Lazar.

Skrita ali pa morda tudi ne več tako skrita želja je medalja na domačem tekmovanju, še korak višje bi bila zmaga, a se vsi zavedajo, da jih čaka težka naloga. Za vstopnico v Rio bodo imele odbojkarice, če jim v Podčetrtku ne bo uspelo, priložnost še na svetovnem pokalu na Kitajskem naslednje leto.

Pungartnik: Prvenstvo eno najboljših do zdaj
Roman Pungartnik
, ki je sicer bolj znan v rokometnih športnih krogih, je predsednik organizacijskega odbora prvenstva. "Prvenstvo se lahko začne že danes. Odločitev za Podčetrtek je bila prava, tam so razmere za ekipe odlične, prav tako namestitvene zmogljivosti. Ekipe bodo imele povsem enakovredne pogoje in že zdaj sem prepričan, da bo ta EP eden izmed najboljših do zdaj," je dejal Pungartnik. Ljubitelji športa si bodo lahko vse tekme ogledali brezplačno, za tiste s slovensko ekipo že zdaj velja veliko zanimanje, na EP pa bodo povabili tudi osnovne šole, tako da bodo šolarjem predstavili to zanimivo športno panogo in šport invalidov.

Po eni strani bo domače prvenstvo pomenilo nekaj dodatnega pritiska, po drugi pa bo velika spodbuda, pravi kapetanka Lena Gabršček. Selektor Simon Božič pa ocenjuje, da so dekleta dobro pripravljena in že težko čakajo začetek tekmovanja: "Želja je medalja, najbolje bi bila kar zlata, ki tudi pomeni vozovnico za Rio. A konkurenca je močna, že prva tekma za nas bo pomembna, Nemčija bo najmočnejši tekmec v skupini, ta dvoboj bo že odločilen za razvrstitev v skupini." Pred EP-jem so imeli dolge priprave in odigrali so veliko tekem, pred startom pa bodo ritem nekoliko spustili in v zadnjih dneh odbojkaricam namenili počitek.

Vse tekme Slovenije ob 19. uri
Slovenija bo po uvodni tekmi na EP-ju v torek igrala še z Madžarsko, v sredo pa s Hrvaško. Vse tekme domače ekipe bodo ob 19. uri. Slovenija bo nastopila v postavi Lena Gabršček, Regina Terbuc Roudi, Suzana Ocepek, Mira Jakin, Marina Cencelj, Jasmina Zbil, Nadja Ovčjak, Danica Gošnak, Senta Jeler, Tjaša Korbar, Jana Ferjan. V ekipi pa ni dozdajšnje kapetanke Saše Kotnik, ki je pred mesecem postala mamica.

Podčetrtek bo gostil EP v odbojki sede