Benjamin Savšek je za nekaj desetink prehitel Siderisa Tasiadisa, Mateja Benuša in Tima Trummerja, ki zaokrožajo krog favoritov za končno slavje. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek je za nekaj desetink prehitel Siderisa Tasiadisa, Mateja Benuša in Tima Trummerja, ki zaokrožajo krog favoritov za končno slavje. Foto: Nina Jelenc

Najboljši izid prve kvalifikacijske vožnje je s časom 91,93 in brez napak postavil Francoz Denis Gargaud Chanut, ki se mu je z zaostankom 1,41 najbolj približal Benjamin Savšek, ta je tako kot prva trinajsterica vožnjo opravil brez napake.

Preostala slovenska kanuista dopoldne na reki Lech nista bila tako natančna, kar ju je tudi stalo uvrstitev med najboljših 20 in s tem preboja v polfinale, toda Anže Berčič in Luka Božič sta vse popravila popoldne, čeprav ni šlo brez drame.

Eva Alina Hočevar. Foto: Nina Jelenc
Eva Alina Hočevar. Foto: Nina Jelenc

Božiču je semafor na cilju druge vožnje pokazal 12. mesto, kar bi zanj pomenilo konec prvenstva. A sodniki so ugotovili, da so mu neupravičeno dosodili en dotik in ga naknadno uvrstili na osmo mesto. Tako se je ob Savšku in Berčiču, ki je dosegel deseti čas druge vožnje, tudi on uvrstil med najboljših 30, ki se bodo v nedeljo borili za najvišja mesta. Prenos bo na TV SLO 2.

"Pokazal sem dobro, tečno vožnjo in vesel sem, da se bom v nedeljo spet potegoval za najvišja mesta. S tem ko bom v polfinalu startal predzadnji, bom imel nekaj dodatnega pritiska, a ga bom poskušal odmisliti. Bo pa v nedeljo nova, drugačna tekma na povsem drugače postavljeni progi," je povedal Savšek.

Pri ženskah uspelo le Evi Alini Hočevar

Slovenkam se prva kvalifikacijska vožnja ni najbolj posrečila, saj se nobena izmed treh ni uvrstila v polfinale. Popoldne je bila (s 3. časom) uspešna Eva Alina Hočevar. Lea Novak je za las ostala brez polfinala, v drugi vožnji je bila enajsta, za želenim desetim mestom je ob enem dotiku vratc zaostala sekundo in pol. Alja Kozorog, s 26. mestom najboljša Slovenka v prvi vožnji, je v drugo storila veliko napako, izpustila vratca in s 50-sekundnim pribitkom ostala v ozadju.

Savšek na SP-ju suvereno v nedeljski finale