Boro Štrumbelj napoveduje, da naslednje leto v Tokiu olimpijske in paraolimpijske igre bodo. Foto: MMC RTV SLO
Boro Štrumbelj napoveduje, da naslednje leto v Tokiu olimpijske in paraolimpijske igre bodo. Foto: MMC RTV SLO

Krovna organizacija za šport invalidov je pripravila serijo spletnih seminarjev za vodje paraolimpijskih odprav. Slovenijo sta zastopala vodja ekipe za igre naslednje leto Boro Štrumbelj in namestnica Jana Čander, ki sta bila zadovoljna z doseženim in z dogovori.

"Olimpijske igre in paraolimpijske igre v Tokiu bodo, bi lahko bil slogan teh dni. Organizacijski ustroj je v celoti zagnan. Seveda je v tem trenutku največ dejavnosti namenjenih iskanju optimalnih rešitev za zagotovitev varnosti udeležencev in preprečevanja morebitnega širjenja covida-19 na igrah," je za spletno stran Zveze za šport invalidov Slovenije ‒ Slovenskega paralimpijskega komiteja pojasnil Štrumbelj.

"Situacija se dnevno spreminja, so se pa Japonci težav lotili z vso resnostjo, zato bodo opravili tudi veliko znanstveno raziskavo na bejzbolskem stadionu, kjer bodo z najsodobnejšo tehnologijo preučevali širjenje virusa med gledalci. Najpomembnejše v tem trenutku pa je, da se tekmovalni program ne bo spremenil, ostalo bo najverjetneje enako število udeležencev, kar pomeni, da so sanje mnogih parašportnikov, da se bodo uvrstili na igre, še zmeraj uresničljive," pravi Štrumbelj.

Za zdaj še niso dokončno določili vseh postopkov kvalifikacijskih tekmovanj, a bodo skušali glede na razmere zagotoviti enake pogoje za vse parašportnike na svetu.

Če sem bil na začetku pandemije med prvimi skeptiki in napovedal, da letos iger ne bo, sem tokrat optimističen, saj smo se vsi veliko naučili in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov trenutno ne vidim razloga, da bi bile igre naslednje leto odpovedane. Življenje mora iti naprej, parašport tudi, s tem pa tudi paraolimpijske igre Tokio.

Boro Štrumbelj

"Če sem bil na začetku pandemije med prvimi skeptiki in napovedal, da letos iger ne bo, sem tokrat optimističen, saj smo se vsi veliko naučili in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov trenutno ne vidim razloga, da bi bile igre naslednje leto odpovedane. Življenje mora iti naprej, parašport tudi, s tem pa tudi paraolimpijske igre Tokio 2020/21," je bil optimističen vodja slovenske delegacije.

Prireditelji iger so dogajanje več seminarjev povzeli v nekaj bistvenih točkah: priprave na igre leta 2021, boj proti novemu koronavirusu, prilagoditve prizorišč in paraolimpijske vasi, pa tudi aktualno dogajanje na področju namestitev, prodaje vstopnic, slovesnosti iger in druge pomembne dejavnike, ki bi bili v normalnih okoliščinah popolnoma samoumevni, zdaj pa zahtevajo poseben postopek.

Potrdili so tudi prizorišča in urnik iger (22 športnih panog, 539 disciplin, 21 prizorišč). O podrobnejših ukrepih glede boja proti covidu-19 pa bodo odločali do konca leta. Pomembna datuma bosta tudi april in maj 2021, ko bodo ukrepe v praksi preizkusili na testnih tekmovanjih in se dokončno odločili za obliko ukrepov med igrami.

Glede vstopnic za zdaj velja pravilo, da bodo tisti, ki so jih kupili za letos neizvedene igre, lahko uporabili za ista tekmovanja naslednje leto, tisti, ki jih bodo želeli vrniti, pa bodo lahko to storili še do konca leta.