Sašo Bertoncelj si srčno želi prve medalje na prvenstvih stare celine. Prvi favorit konja z ročaji je sicer Madžar Krisztian Berki. Foto: EPA
Sašo Bertoncelj si srčno želi prve medalje na prvenstvih stare celine. Prvi favorit konja z ročaji je sicer Madžar Krisztian Berki. Foto: EPA
Aljaž Pegan
35-letni Aljaž Pegan je na EP-jih na drogu že osvojil dve zlati, srebrno in dve bronasti medalji. Foto: STA
Rok Klavora
Slovenija bo med člani z ekipo nastopila predvsem zaradi Roka Klavore, saj bi nasprotnem primeru na prvenstvu lahko sodelovala le dva Slovenca. Foto: STA

Slovenske barve bo v članski konkurenci zastopalo pet telovadcev: Aljaž Pegan, Sašo Bertoncelj, Rok Klavora, Žiga Britovšek in Andraž Lamut.

Prireditelji prvenstva so imeli obilico težav zaradi ohromljenega letalskega prometa po vsej Evropi, a Evropska gimnastična zveza (UEG) je v nedeljo še enkrat potrdila, da prvenstvo, ki pa bo zaradi tega za dan krajše, kot je bilo predvideno.

Avtobus - trajekt - avtobus
Slovenska gimnastična ekipa se je v nedeljo odpravila v Birmingham. Telovadce in spremstvo je najprej čakal avtobusni prevoz - slovenski ekipi sta se pridružili še hrvaška in srbska gimnastična reprezentanca - iz Ljubljane do Calaisa, nato so morali čez Rokavski preliv s trajektom, saj je vozovnice za vlak nemogoče dobiti, na drugi strani pa so jih pričakali prireditelji prvenstva in jih nato spet z avtobusom prepeljali do osrednje Anglije.

Spodobilo bi se, da bi bil srebrn
Pegan, ki je lansko prvenstvo v Milanu izpustil zaradi poškodbe, se bo letos predstavil na drogu, kjer bo po dveh zlatih odličjih, srebru in dveh bronih, lovil še svojo šesto kolajno z evropskih prvenstev. "Potem bi se pa že spodobilo, da bi bil tokrat srebrn, tako da bi imel z evropskih prvenstev dva popolna kompleta kolajn," je v šali dejal izkušeni Pegan.

"Res je tudi, da v spomladanskem obdobju na tekmi nisem niti enkrat naredil vaje z izhodiščem 17 točk, takšne, kot bi si jo želel na evropskem prvenstvu, vendar je tako težko sestavo težko natrenirati do te mere, da bi lahko zagotovil, da jo bom vedno, ko bom želel, tudi naredil," je dejal 35-letni Ljubljančan.

V igri za odličje tudi "konjenik"
Bertoncelj, ki je sezono začel z zmago na svetovnem pokalu v Cottbusu, se je lani v Milanu prvič v karieri uvrstil v finale EP, letos pa na konju z ročaji brez dvoma sodi v krog kandidatov tudi za eno od kolajn. "Ta moja vaja je sedaj že tako dobro utečena, da ne potrebujem veliko tekem. Bolj je pomembno, da si pred nastopom uredim misli v glavi in se osredotočim na vajo. Tekem sem imel čez glavo zadosti," je pojasnil Bertoncelj, ki je letošnjo sezono odlično začel - z zmago na svetovnem pokalu v Nemčiji.

Ekipni uspeh v ozadju posamičnih ciljev
V konkurenci 151 članov se bo torej na ekipnem EP predstavilo tudi pet Slovencev, a kljub temu ekipni rezultat ne bo v ospredju, poudarja vodja reprezentanc Edi Kolar: "Naši cilji so, da se Aljaž in Sašo prebijeta do finala, pri Roku Klavori merimo nekje do 15. mesta, ekipni rezultat pa ne bo v ospredju." Dejstvo je, da so v slovenskem taboru zaradi težav s poškodbami težko sestavili ekipo. Manjka Mitja Petkovšek, ki se še kar ubada s poškodbo hrbta, manjka tudi dolga leta najboljši slovenski mnogobojec Alen Dimic (meniskus in natrgana mišica v rami).

Na prvenstvu tudi mladinci
Poleg članske ekipe se bo na bližnjem EP predstavila tudi mladinska izbrana vrsta. Vodja mladinskega programa Sebastijan Piletič je povedal, da bodo slovenske barve na ekipnem prvenstvu zastopali Omar Alhady, Primož Maurič, Matic Pečan, Tine Rauter in Žan Žunko.