Aljažu Peganu se je po dolgem času posrečila sestava na drogu. Foto: STA
Aljažu Peganu se je po dolgem času posrečila sestava na drogu. Foto: STA
Pegan zmagal v Mariboru

35-letni Ljubljančan je bil pred finalom že precej nejevoljen zaradi svojih izvedb, saj mu na tekmah nikakor ni uspelo pokazati prave sestave. Pred domačimi navijači mu je zelo dobro uspela vaja z izhodiščem 16,8 točke. Pridružil se je sobotnim zmagovalcem Teji Belak na preskoku, Sašu Bertonclju na konju z ročaji in Gregorju Saksidi na krogih.

Najbolj se je bal seskoka
"Z današnjim nastopom sem zelo zadovoljen, čeprav vaja še vseeno ni bila povsem takšna, kot sem si želel. A dejstvo je, da sem po dobro uspeli prvi vezavi pegan - ribalko takoj malo lažje zadihal in si takoj rekel, da mi je končno spet enkrat uspelo. V nadaljevanje vaje sem lahko šel precej bolj neobremenjeno. Čeprav po zvinku nisem naredil povezave, se nisem preveč sekiral, res pa je, da sem se malo bal seskoka," je povedal Pegan, ki se je v kvalifikacijah prav po seskoku ulegel na hrbet.

"V zadnjem času sem ravno pri seskoku delal precej napak. In čeprav sem danes naredil velik korak nazaj, ki je precej groba napaka, se mi zdaj zdi, da je bilo vse skupaj kar dobro. V Moskvi imam zdaj zadnjo možnost, da v spomladanskem delu vsaj enkrat izvedem sestavo z izhodiščem 17 točk, a sam bom zadovoljen že s takšno, kot mi je uspela v Mariboru. Zavedam se, da sem se letos na vsakem tekmovanju boril predvsem s tem, kako svojo vajo narediti brez napak, kot pa s tekmeci," je dodal telovadec Trnovega.

Na bradlji je bil najboljši Slovak Samuel Piasecky (14,5 točke), edini slovenski finalist na tem orodju Žiga Britovšek (12,875) pa je v sestavi naredil veliko napako pri seskoku in tekmo končal na šestem mestu.

Novakova padla z gredi
V finalu na gredi sta se predstavili Fiona Novak in Teja Belak. Novakova, ki si je finalni nastop pritelovadila s prvo oceno, je nato v finalu padla z orodja in sanj o kolajni je bilo konec. Z oceno 11,65 točke se je morala zadovoljiti s sedmim mestom, Belakova pa je bila peta (12,2). Zmagala je Nizozemka Marlies Ryken (13,7). Na parterju pa sta Novakova (12,55) in Belakova (12,15) zasedli četrto oziroma šesto mesto.

Trener Andrej Mavrič meni, da ju je pokopala prevelika trema: "V celoti gledano smo lahko zelo zadovoljni. A danes sta imeli tako Fiona kot Teja na gredi možnosti za zmago, vendar sta podlegli pritisku. Po včerajšnjih nastopih sta videli, da sta ob dobrih vajah lahko povsem pri vrhu, danes pa ju je zdelala trema."

Na moškem finalu na preskoku je zmago slavil nekdanji olimpijski prvak Latvijec Jevgenij Sapronenko (15,812 točke), medtem ko se je moral nedavni evropski prvak Finec Tomi Tuuha (15,1) zadovoljiti s tretjim mestom.

Prihodnji teden že nadaljevanje v Moskvi
Telovadce in telovadke že prihodnji konec tedna čaka nov svetovni pokal; v petek in soboto ga bo gostila Moskva. Na tekmo bodo ob Peganu odpotovali še Sašo Bertoncelj, Žiga Britovšek, Gregor Saksida in Alen Dimic ter telovadke Fiona Novak, Teja Belak in Ivana Kamnikar.

Pegan zmagal v Mariboru