Mitja Petkovšek je vse misli usmeril k svetovnemu prvenstvu. Foto: BoBo
Mitja Petkovšek je vse misli usmeril k svetovnemu prvenstvu. Foto: BoBo
Teja Belak
Teja Belak se bo predstavila na preskoku in gredi. Foto: Aleš Fevžer

Ob Mitji Petkovšku in Sašu Bertonclju se bodo na vrhuncu sezone 2013 predstavili še Teja Belak, Rok Klavora in Alen Dimic.

Petkovšek in Bertoncelj sta si že na začetku leta za glavni cilj sezone zadala svetovno prvenstvo, ki bo od 30. septembra do 6. oktobra v evropski prestolnici športa za leto 2013, in temu podredila priprave. Tudi zato letos cilji niso bili vezani na svetovni pokal, ki ga je Petkovšek na bradlji osvojil kar štirikrat zapored (2009, 2010, 2011 in 2012), Bertoncelj pa je sezono 2012 prvič v karieri končal kot skupni zmagovalec svetovnega pokala na konju z ročaji.

Poleg obeh asov - ki seveda na SP-ju merita na finale, če bosta uspešna na prvi stopnički, pa bosta oba na svojih paradnih orodjih kandidata za kolajne - se bosta na SP-ju med telovadci predstavila še Klavora, ki bo tekmoval le na parterju, in Dimic, ki bo nastopil v mnogoboju. Tako bo moški tabor zastopala ista četverica kot na prejšnjem evropskem prvenstvu v Moskvi, kjer je slovenska vrsta dosegla manj od pričakovanj, zato bo svetovno prvenstvo lepa priložnost za dokazovanje.

"Reprezentance smo sestavili na podlagi programov in rezultatov, ki so jih fantje dosegli v spomladanskem delu. Gre za štiri tekmovalce, Petkovška, Bertonclja, Klavoro in Dimica, ki naj bi na svetovnem prvenstvu izpolnili del procesnih ciljev, ki vodijo do nastopa na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu," je povedal selektor moške reprezentance Edi Kolar in dodal, da imajo vsi štirje tudi že jasno začrtane cilje na SP.

"Kot na vseh večjih tekmovanjih v zadnjem obdobju na svetovnem prvenstvu merimo na dva finalna nastopa Mitje na bradlji in Saša na konju, za Roka bo glavni cilj, da se na parterju uvrsti do 20. mesta, medtem ko ima Alen nalogo, da v mnogoboju zbere nekje med 84 in 85 točkami, kam ga bo to pripeljalo, pa bomo videli," je dodal Kolar.

Belakova si želi ponoviti uspeh iz Moskve
Medtem pa so se v ženskem taboru odločili, da bo na SP odpotovala le junakinja spomladanskega EP-ja v Moskvi Belakova, ki se bo predstavila na preskoku in gredi. Mlada telovadka je letos postala prva Slovenka v zgodovini z uvrstitvijo v finale najboljše osmerice; to ji je uspelo na paradnem orodju preskoku, in na koncu je pristala tik za stopničkami na četrtem mestu. Prvenstvo v Antwerpnu ji predstavlja nov izziv, saj se bo skušala čim bolj približati finalu.

"V strokovnem štabu smo se odločili, da bo na svetovno prvenstvo odpotovala le Teja, ki bo bržčas nastopila na preskoku in gredi. Razlog za največ dve orodji je tudi v tem, ker ima že dalj časa težave z gležnjem. Po spomladanskem delu sezone smo premlevali, ali naj gre na artroskopijo ali ne, na koncu so zdravniki menili, naj poskusi še z eno blokado. Če tudi ta ne bo pomagala, jo bomo po evropskem prvenstvu 2014 vsekakor poslali na operativni poseg, saj zaradi bolečin težje trenira," je pojasnil selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič.

Golobova se je posvetila študiju
Saša Golob bo zaradi študijskih obveznosti in prakse na medicinski fakulteti prvenstvo izpustila. Telovadci bodo jesenski del sezone začeli od 6. do 8. septembra na veliki nagradi Sombotela, sledi svetovni pokal v Osijeku (16.-25. september), nato pa bo konec meseca na sporedu že SP.