Jernej Kruder je bil lani najbolje uvrščeni Slovenec v sezoni balvanskega plezanja. Foto: Facebook Jernej Kruder
Jernej Kruder je bil lani najbolje uvrščeni Slovenec v sezoni balvanskega plezanja. Foto: Facebook Jernej Kruder

Poleg Janje Garnbret in Domna Škofica, ki sta imela lani sijajni sezoni v težavnostnem plezanju (bila sta zmagovalca svetovnega pokala), bodo tekmovali še Katja Kadič, Julija Kruder, Vita Lukan v ženski ter Martin Bergant, Jernej Kruder, Anže Peharc, Žan Sudar in Gregor Vezonik v moški konkurenci. Najvišje uvrščeni Slovenec v balvanskem plezanju v seštevku discipline je bil lani Jernej Kruder na desetem mestu. Najboljši dosežek je dosegel z osmim mestom na tekmi v Vailu.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju deluje pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena, ki bo junija izbral tudi slovensko zasedbo za nastope na tekmah svetovnega pokala v težavnosti, ter trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina. Poleti se bodo tekmovalci pomerili tudi na evropskem prvenstvu v dveh delih. Campitello di Fassa bo 30. junija in 1. julija gostila evropsko prvenstvo v težavnosti, München pa 18. in 19. avgusta evropsko prvenstvo v balvanih. Na svetovnih igrah, ki bodo julija v Wroclawu, bodo Slovenijo zastopali Janja Garnbret, Mina Markovič in Domen Škofic.

Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) je pred začetkom sezone poskrbela za veliko vznemirjenje v športnoplezalni srenji. Prenosi tekem za svetovni pokal bodo odslej plačljivi, medijski partner FloSports bo uporabnikom za dostop do prenosov tekem pod okriljem IFSC zaračunal 20 ameriških dolarjev mesečno oziroma 150 ameriških dolarjev letno. Novica je razburila športnoplezalno javnost ter sprožila močen odziv na družabnih omrežjih, na spletni strani change.org je zaživela tudi peticija proti plačljivim prenosom tekmovanj.

Po švicarski premieri bo sledila azijska turneja s tekmami na Kitajskem in Japonskem. Junija bodo šli plezalci v Vail in Indijo, balvanska sezona pa se bo končala v Münchnu, s svetovnim prvenstvom in finalom svetovnega pokala v balvanih.

Začetek sezone v težavnosti bo v Villarsu v Švici (7. in 8. julija), nato pa bodo sledile tekme v Chamonixu (12. in 13. julija), Brianconu (28. in 29. julija), Arcu (25. in 26. avgusta) in Edinburgu (23. in 24. septembra), oktobra bosta dve tekmi na Kitajskem, tradicionalno pa bo finale v Kranju (11. in 12. novembra).