Sašo Bertoncelj ne bo nič taktiziral in bo že v kvalifikacijah izvajal težjo sestavo z izhodiščem 16,5 točke. Foto: MMC RTV SLO
Sašo Bertoncelj ne bo nič taktiziral in bo že v kvalifikacijah izvajal težjo sestavo z izhodiščem 16,5 točke. Foto: MMC RTV SLO
Adela Šajn
Adela Šajn: "Nisem se posvetila le gredi in parterju, ampak treniram mnogoboj, kar je po svoje bolje, saj nisem tako obremenjena zgolj z dvema orodjema." Foto: STA

Prvenstvo v Tokiu bo tudi kvalifikacijsko sito za olimpijske igre 2012. Tudi zato se lahko mesto ob Dravi letos pohvali z izjemno udeležbo 144 nastopajočih iz 27 držav; med njimi tudi Slovenci na čelu z Mitjo Petkovškom.

V moški vrsti bosta največje breme nosila Mitja Petkovšek (bradlja) in Sašo Bertoncelj (konj z ročaji), saj je Aljaž Pegan pred časom odpovedal nastop. Poleg omenjenih dveh bodo na svetovnem pokalu nastopili še Alen Dimic (drog), Rok Klavora (parter, preskok) in Žiga Britovšek (bradlja).

"Imam nekaj težav z bolečinami v rami, ki so posledica treninga krogov za svetovno prvenstvo. To orodje mi je precej zoprno in nisem več povsem prepričan, da mi bo za svetovno prvenstvo poleg bradlje in preskoka uspelo pripraviti kroge, a dokončno se bom odločil prihodnji teden. Če bi se odločili, da se odpovem krogom, bi res imel mir za pripravo na bradljo. Res pa je, da bi bila potem usoda olimpijskega nastopa zapečatena že pred samim odhodom," je o pripravah za Tokio povedal Petkovšek in dodal: "Ni namreč smiselno iti prek zdravja in tvegati hujšo poškodbo, ki bi mi dolgoročno škodila, saj si želim še nekaj let telovaditi."

Še vedno se lahko kosa z najboljšimi
Telovadec Narodnega doma je povedal, da je na svojem paradnem orodju še vedno konkurenčen najboljšim: "Moram reči, da je zadnje čase vedno več mlajših fantov, ki imajo zelo težke vaje, tudi desetinko, dve ali tri težje od moje, tako da se mi je čedalje težje boriti za kolajne na največjih tekmovanjih. Ampak kljub temu, če odmislim Kitajce, ki so ta trenutek res superiorni, se še lahko vedno borim za eno od kolajn. Od 'Šalamuna' pričakujem zlasti to, da mi bo pomagal priti v vrhunsko formo pred SP-jem."

Petkovšek je vesel, da je zadnja velika tekma pred SP na slovenskih tleh: "Maribor je super tekma tik pred svetovnim prvenstvom in skušali jo bomo dobro izkoristiti za izboljšanje forme. Je pa res, da bo na bradlji letos zelo težko, saj je konkurenca izjemna; tu so Kitajci na čelu z njihovim najboljšim 'bradljašem' Guanyin Wangom, tudi Japonci so tradicionalno odlični na tem orodju ... Težko se bo že uvrstiti v nedeljski finale, kaj šele osvojiti kolajno. Na bradlji bo res izjemna tekma."

Sašo bo že v kvalifikacijah pokazal težjo sestavo
Sašo Bertoncelj poudarja, da tokrat ne bo nič taktiziral; že v kvalifikacijah bo izvajal težjo sestavo z izhodiščem 16,5 točke, v finalu pa še dve desetinki težjo vajo: "Želim si dve dobri vaji in računam na dve lepi izvedbi. Nič ne bom taktiziral, šel bom na polno in rad bi res naredil 'perfektno' vajo. Zdaj se mi je že dvakrat zgodilo, da sem na tekmi del naredil zelo dobro, del pa slabše, zdaj pa imam še zadnjo priložnost, da to popravim. Res si želim le dve lepi vaji in če mi bosta uspeli, se z uvrstitvijo ne bom obremenjeval. Če bom dobro telovadil, bo tudi uvrstitev prava."

Velika pričakovanja tudi v ženski konkurenci
V ženski konkurenci pa bodo v okviru priprav na SP na svetovnem pokalu nastopile tri slovenske telovadke Adela Šajn (dvovišinska bradlja, gred, parter), Teja Belak (preskok) in Fiona Novak (dvovišinska bradlja, gred, parter), izven konkurence pa še Ivana Kamnikar, Saša Golob in Carmen Horvat, omenjenih šest pa bo nastopilo tudi na SP-ju.

"Ker je Maribor zadnja tekma pred SP-jem v Tokiu, jo bomo izkoristili za priprave, a ob tem pričakujemo tudi lepe rezultate, saj imamo zdaj precej močno reprezentanco. Šajnova se je dokončno vrnila in od nje pričakujemo, da bo nastopa na gredi in parterju dobro izpeljala in se uvrstila v finale, Belakova na preskoku brani lansko zmago, Novakova pa se bo na treh orodjih skušala čim bolje predstaviti," je pred kvalifikacijami povedal selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič.

Adela Šajn v zelo dobri formi
Prva dama slovenske gimnastike Šajnova z veseljem pričakuje nastop v Mariboru: "Forma je zdaj po mojem mnenju zelo dobra, nisem se posvetila le gredi in parterju, ampak treniram mnogoboj, kar je po svoje bolje, saj nisem tako obremenjena zgolj z dvema orodjema. Od univerzijade v Shenzhenu sem še otežila skok na preskoku, obenem pa upam, da bom vajo na bradlji naredila v enem kosu. Bradlja je zgolj za trening, nekaj več pa pričakujem od gredi in parterja, saj sem res dobro pripravljena."

Tekmovanje se bo v petek s kvalifikacijami začelo ob 14. uri, v soboto in nedeljo pa bodo v dvorani Lukna še finalni nastopi po posameznih orodjih med 17. in 20. uro. Sobota bo namenjena tudi tekmovanju mnogobojcev v mladinski konkurenci z začetkom ob 12.30, v nedeljo pa se bodo v kraljevski disciplini v okviru priprav na SP prav tako ob 12.30 pomerili še telovadci in telovadke, je povedal predsednik organizacijskega odbora Miran Fišer.