Slovenci se iz Sarajeva vračajo s petim mestom. Foto: IWBF
Slovenci se iz Sarajeva vračajo s petim mestom. Foto: IWBF

Že na samem začetku obračuna so Slovenci pokazali, da premorejo bistveno več kakovosti kot nasprotnik. Kmalu so prevzeli vodstvo, ki ga do konca obračuna niso izpustili iz rok. V prvi polovici tekme so dobro branili napade Grkov, ki v zaključkih akcij niso našli pravih rešitev. Na drugi strani igrišča pa z odličnim metom iz igre poskrbeli, da so na odmor odšli s prednostjo 22 točk.

Kmalu po začetku tretje četrtine je bilo jasno, da Grki Slovenije ne morejo presenetiti. Rezultatska razlika je le še naraščala, zato je lahko selektor Žiga Kobaševič ponudil več minut tistim, ki so na prvenstvu na parketu preživeli manj časa. Ob tem je iz igre povlekel kapetana Milana Slapničarja, ki je bil na tekmi s 13 točkami, 8 skoki in 4 asistencami znova odličen, da je ta prejel glasen aplavz s tribune. Slovenci so se v napadu ustavili pri 68 točkah in se ob zmagi s 33 točkami razlike razveselili petega mesta ne prvenstvu.

Pri Slovencih je bil v napadu s 16 točkami najbolj razpoložen Haris Kuduzović, 15 točk je dodal Nicola Favretto, po 13 pa sta jih prispevala David Škorjanc in Milan Slapničar.

Kljub dobremu rezultatu s prvenstva z grenkim priokusom

V reprezentanci se, čeprav so dosegli najboljši rezultat v košarki na vozičkih v zadnjih 22 letih, ne morejo znebiti občutka, da bi lahko na tem prvenstvu dosegli več. Selektor Žiga Kobaševič je po koncu prvenstva zadovoljen z igro, ki so jo prikazali, meni pa, da je končen rezultat zagrenilo več dejavnikov.

"Menim, da smo bili druga ali tretja najboljša reprezentanca na tem prvenstvu. Že sam žreb je bil popolnoma zgrešen, saj lahko vidimo, da smo v tekmi za peto mesto res suvereno premagali Grčijo, čeprav smo med tekmo zarotirali celotno ekipo. Obžalujem tekmo z Bosno in Hercegovino, kjer smo bili najmanj enakovreden, če ne celo boljši nasprotnik, pa so na končen rezultat vplivale nekatere nejasne sodniške odločitve," je svoje misli po prvenstvu sklenil selektor.

Pred ekipo je svetla prihodnost

Tako selektor kot tudi igralci so prepričani, da lahko dobro igro s prvenstva nadgradijo na prihodnjih tekmovanjih. "Ne bomo ostali na temeljih, ki smo jih postavili. Fantje morajo ostati skupaj in z elanom, ki so ga pridobili, vztrajati še naprej. Vem, da jih čakajo še velike stvari," je dejal selektor Kobaševič. Ob tem pa igralci dodajajo, da se bodo čez dve leti na prihodnje evropsko prvenstvo divizije B vrnili še močnejši.