Kosuke Kitadžima je bil v izjemni formi na olimpijskih igrah v Atenah in v Pekingu, ko je skupno osvojil štiri zlate medalje. Foto: EPA
Kosuke Kitadžima je bil v izjemni formi na olimpijskih igrah v Atenah in v Pekingu, ko je skupno osvojil štiri zlate medalje. Foto: EPA

33-letni Kitadžima, znan tudi po vzdevku žabji kralj, je na japonskem prvenstvu končal na petem mestu na 200 metrov prsno, že prejšnji teden pa je bil neuspešen na pol krajši razdalji.

"Konec je," je dejal olimpijski prvak iz let 2004 in 2008 na 100 in 200 m prsno. "Vedel sem, da bo moje kariere konec ali v Riu ali ta teden v Tokiu. Ničesar ne obžalujem."

Tudi Hacketta ne bo v Riu
Grant Hackett avgusta ne bo nastopil na olimpijskih igrah, potem ko se mu na avstralskem prvenstvu ni uspelo kvalificirati na svoje pete igre na 200 metrov prosto. 35-letni Hackett, ki se je po šestih letih vrnil k plavanju, je upal, da bo najstarejši avstralski plavalec z nastopom na OI. Toda dvakratni olimpijski prvak na 1500 m prosto je bil šele enajsti in se tako ni prebil v finale na 200-metrski razdalji.

Hackett se je po spodletelem poskusu na 400 m osredotočil na morebitni izbor za štafeto 4 x 200 m prosto, a ostal tudi brez tega. "Ne obžalujem vrnitve, ampak pride trenutek, ko moraš to končati. Nisem žalosten, le razočaran, da mi ni uspelo plavati bolje. Nisem niti razmišljal o tem, da bi lahko nastopil na OI. Že da sem prišel tako daleč, je izvrstno," je dejal štirikratni svetovni prvak, ki se je prvič upokojil po igrah leta 2008 v Pekingu.