Sara Isakovič je delovni dan na univerzi v Berkeleyju opisala takole:
Sara Isakovič je delovni dan na univerzi v Berkeleyju opisala takole: "Res je naporno. Do 8. ure opravimo prvi dve uri treninga, do 13. ure smo na fakulteti, do 16. ure spet na treningu, popoldnevi pa so namenjeni počitku, učenju in vsem drugim opravilom." Foto: MMC RTV SLO
Sara Isakovič
Sara Isakovič je bila - kot vedno - dobro razpoložena. Foto: MMC RTV SLO

Ja, ni mami, ki je bila vse, taksi, kuhar ... Zdaj moram sama prati, kuhati, likati ... Je kar veliko obveznosti.

Sara Isakovič
Sara Isakovič je takole pozirala skupaj s svojimi najmlajšimi navijači. Foto: MMC RTV SLO
MMC-jev pogovor s Saro Isakovič

21-letna Blejka, olimpijska podprvakinja iz Pekinga na 200 m prosto, bo julija najprej nastopila na univerzijadi, nato pa še na svetovnem prvenstvu v Rimu, kjer jo v sredo, 29. julija, čaka nastop v njeni paradni disciplini. "Vem, da javnost od mene veliko pričakuje, a ni vse v medaljah," pravi Isakovičeva, ki ne skriva, da je za njo v vseh pogledih turbulentno leto, kar je vplivalo tudi na nekoliko (slabše) izide.


Ali ste opravili vse študijske obveznosti za prvi letnik, tako da se boste lahko posvetili le plavanju, ali bodo knjige šle z vami tudi na tekmovanja?
Prvi letnik sem končala z najboljšimi ocenami. Konec maja sem opravila vse izpite, tako da se zdaj lahko posvetim le plavanju.


Kateri izpit je bil najtežji?

Imela sem zelo zanimiv predmet kulturna psihologija, pri katerem je bilo treba napisati tri eseje. Izpit je trajal tri ure in še dodatna vprašanja. A če znaš, ni težko.

Odločitve o tem, kaj boste študirali, pa še niste sprejeli. Kdaj bo padla ta kocka?
Vesela sem, da sem imela priložnost eksperimentirati, raziskovati, kakšni predmeti so mi všeč. Zdaj sem videla, da me bolj vleče v družboslovje. Naslednji semester imam zanimiva predavanja o komunikologiji in mednarodnih odnosih, potem še en predmet iz psihologije. Skratka, vidim se v teh vodah.

Vrniva se iz šolskih klopi v bazen. Vaš letošnji najboljši izid v paradni disciplini 200 m prosto je 1:59,96, kar je skoraj 5 sekund slabše od vašega osebnega rekorda (1:54,97), s katerim ste lani na olimpijskih igrah osvojili srebro. Čemu pripisujete takšno razliko med letošnjo in lansko sezono?
Ta tekma je bila trening tekma, tako da sploh nisem bila v formi. Poleg tega sem bila 10 dni pred tem še izredno bolna. Letošnje leto je bilo tako drugačno, toliko novih obveznosti sem imela in vsaka mala stvar se pozna pri izidih. Kljub temu upam, da se bo forma do svetovnega prvenstva dvignila in da bom dosegla dober rezultat.

Se pozna, da ni več hotela 'mama'?
Ja, ni mami, ki je bila vse, taksi, kuhar ... Zdaj moram sama prati, kuhati, likati ... Je kar veliko obveznosti.

Kako bi primerjali treninge v ZDA s s tistimi, ki ste jih imeli pri vašem prejšnjem trenerju Mihi Potočniku?
Na Berkeleyju je več suhe vadbe, manj smo v vodi. Poleg sebe imam 25 punc, tako da je konkurenca res super in se imamo zelo 'luštno'.

Kot olimpijsko podprvakinjo bi vas verjetno na svetovnem prvenstvu v Rimu zadovoljila le medalja. Kaj je potrebno v teh 4, 5 tednih še postoriti, da bi prišli do nje?
Ne bi rekla, da bi me zadovoljila le medalja. Če bo rezultat dober, ga bom zelo vesela. Vem, da javnost od mene veliko pričakuje, a ni vse v medaljah.

Koliko bo po vašem mnenju treba plavati za kolajno?
Kaj pa vem, lahko tudi sekundo in pol hitrejše od aktualnega svetovnega rekorda (1:54,82, op. a.). To pa zato, ker so dovolili uporabljati najnovejše kopalke, ki povečajo plovnost telesa v vodi. Zaradi teh kopalk bodo rezultati nenormalno hitri.

Katere plavalke - poleg olimpijske prvakinje Pellegrinijeve - imate za vaše največje konkurentke?
Francozinje, Američanke, Avstralke, enega imena ne morem izpostaviti ...

V katerih disciplinah boste nastopili v Rimu?
Prvi dan bom nastopila na 100 m delfin, da preizkusim bazen, potem pa tretji dan na 200 m prosto.

Pred svetovnim prvenstvom vas v začetku julija čaka še univerzijada v Beogradu. Koliko medalj načrtujete?
Ne vem, ker bom plavala le v eni disciplini, to je na 200 m prosto. Zagotovo bom poskusila čim bolje izkoristiti ta zadnji štart pred svetovnim prvenstvom.

Za vami je prvo leto študija v ZDA. Polni ste različnih vtisov. Kaj bi izpostavili v pozitivnem in kaj v negativnem smislu?
O negativnih stvareh bi težko govorila, saj je bilo vse leto izjemno uspešno, sploh na študijskem področju. Negativno je bilo mogoče to, da sem bila bolna, poškodovana, a so pozitivne stvari prevladale. Bile smo študentske prvakinje ZDA, in to prvič v zgodovini Berkeleyja.

S čim ste se po napornem študiju in treningu sproščali?
Večinoma s svojo družbo, saj imam super sošolce. Plavalce, vaterpoliste, veslače ... Veliko jih je tudi iz Srbije, tako da imam 'jugo' družbo. Vsi so zelo pozitivni, imamo se zares 'luštno'.

Nam lahko zaupate, kako divje so študentske zabave na Berkeleyju?
Lahko so kar divje. A jaz sem športnica in vem, kje so meje.

Ja, ni mami, ki je bila vse, taksi, kuhar ... Zdaj moram sama prati, kuhati, likati ... Je kar veliko obveznosti.

MMC-jev pogovor s Saro Isakovič