Špela Ponomarenko Janić, lani četrta na olimpijskih igrah v Riu, je sezono svetovnega pokala začela z drugim mestom. Foto: Stanko Gruden/STA
Špela Ponomarenko Janić, lani četrta na olimpijskih igrah v Riu, je sezono svetovnega pokala začela z drugim mestom. Foto: Stanko Gruden/STA

"Tekmovalk je nekoliko manj, a je kljub vsemu tu kar nekaj takih, ki imajo kolajne z največjih tekmovanj, tudi olimpijskih iger. Ni bilo lahko. Z novozelandsko kajakašico sva pozimi trenirali skupaj v Avstraliji, zato smo vedeli, da je hitra. Prehiteti je danes ne bi mogla, morda bi se ji lahko le malenkost bolj približala. Danes so bili pogoji na vseh progah precej bolj enakovredni kot včeraj. To je bilo to za danes. Sem zadovoljna," je po tekmi povedala Ponomarenko Janićeva.

Uspeh Ponomarenko Janićeve je v isti disciplini dopolnila Anja Osterman s petim mestom. Obe bosta v nedeljo nastopili še v finalu A na 200 m.

Zakrajšek do medalje po dveh letih
Na zmagovalni oder prve tekme sezone se je na Portugalskem povzpel tudi Jošt Zakrajšek, ki je bil med kajakaši na 1.000 metrov tretji. "Z medaljo sem zelo zadovoljen, saj sem jo znova osvojil po dveh letih. Še bolj pa sem zadovoljen z doseženim časom in načinom veslanja. Nastop je bil dober, imam še nekaj rezerv pri startu, ki ga letos še nisem posebej treniral. Tu je največji primanjkljaj, saj se po vmesnih časih vidi, da največ izgubim v prvih 250 metrih, kar pomeni sekundo ali dve," je po uspehu povedal Zakrajšek.

Simon Blaževič je bil najboljši v finalu B.

Tako Zakrajšek kot Blaževič sta popoldne veslala še v polfinalu kajakašev na 500 metrov. Oba sta bila v svojih skupinah druga in se uvrstila v nedeljski finale A.

Na najkrajši tekmovalni razdalji, 200 metrov, je slovenske barve zastopal Tilen Vidovič - na koncu je zasedel četrto mesto, napredovanje v finale A se mu je izmuznilo za eno mesto. V nedeljo dopoldne bo veslal v finalu B.