Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Foto: BoBo
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Foto: BoBo

"Naša naloga je dokončno opredeliti, kaj je evropski model športa. V primeru nogometne Superlige se je pokazalo, kaj je javni interes v športu v Evropi, ko se je pokazal velik razkorak med splošno dostopnostjo športa in zgolj poslovnim modelom. Slednje zagotovo ni ključno poslanstvo športa, ampak se mora zagotoviti enake priložnosti vsem, da tako rečem, od zibke do groba," je po sestankih poudarila Simona Kustec.

Povedala je, da je tovrstno razpravo v videonagovoru podprl tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK-a) Thomas Bach, ki se je zavzel za širše poslanstvo športa za zdrav družbeni razvoj, kar je podprla tudi predstavnica Združenih narodov.

Evropski model športa: koncept solidarnosti in odprtih tekmovanj
Konec novembra načrtujejo sprejetje sklepov o pomenu in nadaljnjem razvoju evropskega modela športa. "Ta tema je zelo pomembna glede na nedavne dogodke v evropskem športu. Ti dogodki namreč zadevajo tudi evropski model športa, koncept solidarnosti med vsemi, ki so vključeni v šport, in tudi koncept odprtih tekmovanj. V času slovenskega predsedovanja bomo predložili resolucijo o evropskem modelu športa, ki bo obravnavala vrednote v športu, kot so solidarnost, odprta tekmovanja, poštena igra, spoštovanje, integriteta ter ključne značilnosti organizacije športa v Evropi glede na njegovo piramidalno strukturo," je v predstavitvi ministrskim kolegicam in kolegom navedla Kustec.

Poudarek bo tudi na konceptu vseživljenjske telesne dejavnosti
Dejala je, da se bodo osredotočili tudi na koncept vseživljenjske telesne dejavnosti, podobno kot koncept vseživljenjskega učenja v izobraževanju. "Načrtujemo pripravo sklepov, ki se bodo dotaknili tudi spremljanja posameznikove telesne dejavnosti v njegovem celotnem življenju, vse od otroštva, mladinskih let, odrasle dobe in starejših. Ker želimo dvigniti ozaveščanje in število telesno dejavnih, bomo organizirali vrsto promocijskih dejavnosti v Sloveniji in v Bruslju," je povedala ministrica in pri tem kot model pokazala slovenski športni šolski karton.

Zdaj že potekajo pogovori z Evropskim parlamentom o promocijskih dejavnostih. "Pregledali bomo tudi izkušnje iz resolucije EU-ja o Svetovni protidopinški agenciji (Wada) iz leta 2019. Tu bomo odprli razpravo z državami članicami in Evropsko komisijo ter preučili, ali so potrebne prilagoditve ureditve zastopanja EU-ja in usklajevanja stališč držav članic pred srečanji Wade," je pojasnila ministrica. Evropo skrbi predvsem ustrezna zastopanost v organih Wade, ZDA pa imajo zaradi drugačnega pristopa do športa težave predvsem pri sankcijah in "uravnoteženju".

Izpostavljen projekt dvojnih karier športnikov
Kustec je poudarila še, da bo Slovenija v času ministrske razprave na Svetu EU-ja, ki bo potekala 30. novembra, posebej izpostavila tudi projekt dvojnih karier športnikov, ki je v Sloveniji vzpostavljen. To pomeni vključevanje športnikov v življenje po tekmovalnih karierah in pomoč pri tem že v času njihovih športnih karier.

Kustec se je srečala tudi s komisarko Marijo Gabriel
Ministrica je prednostne naloge kot prva od slovenskih ministrov predstavila na zasedanjih ministrov EU-ja, pristojnih za izobraževanje, mlade in šport, med drugim pa se je srečala tudi z evropsko komisarko za izobraževanje, inovacije, raziskave, kulturo, mladino in šport Marijo Gabriel.

Gabriel bo 23. septembra na obisku v Ljubljani
"Pogovore na štiri oči sva imeli v ponedeljek in je dala popolno podporo temam, ki potekajo že od sedanjega portugalskega predsedovanja EU-ju in jih bo verjetno za nami nadaljevala tudi Francija. Gabriel bo na dan slovenskega športa v Ljubljani, 23. september pa velja tudi kot prvi dan evropskega tedna športa, zato bo to priložnost za širšo promocijo športa v EU-ju,"
je sklenila Simona Kustec.