Trump je pred tem v pogovoru z ameriškimi novinarji dejal, da bodo Japonci igre morda preložili za eno leto, a dodal, da je to le njegovo mnenje, praktično v isti sapi pa je dodal, da to morda niti ni možno. Novinarji so kontradiktorno izjavo nato povzeli.

Japonski premier Šinzo Abe je zatrdil, da zaenkrat ne razmišljajo o odpovedi olimpijskih iger. Foto: EPA
Japonski premier Šinzo Abe je zatrdil, da zaenkrat ne razmišljajo o odpovedi olimpijskih iger. Foto: EPA

OI so na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom
Igre so predvidene med 24. julijem in 9. avgustom letos, udeležilo pa naj bi se jih kar 11.000 športnikov. Abe je ameriškemu predsedniku zagotovil, da bo Japonska storila vse, da bi igre potekale v tem terminu, še več, sogovornika naj bi se že med telefonskim pogovorom dogovorila za tesno sodelovanje pri "reševanju olimpijskih in paraolimpijskih iger, ki se začenjajo konec avgusta".

Japonska ministrica za igre Seiko Hašimoto je ob tem še enkrat poudarila, da za zdaj tako organizatorji iger v japonski prestolnici kot tudi predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja še ne razmišljajo o nikakršnih spremembah.

Bach: Mok bo storil vse, da se igre začnejo po koledarju
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach pa je v četrtek za nemško televizijo potrdil, da bo tudi Mok storil vse, da se igre začnejo v skladu s koledarjem, torej 24. julija, saj je to tudi datum, na katerega formo tempirajo športniki. Temu je dodal, da bodo seveda budno spremljali razvoj dogodkov v povezavi z epidemijo koronavirusa in se držali navodil Svetovne zdravstvene organizacije.

Igre v Tokiu bi bile prve, ki bi bile odpovedane ali preložene zaradi pandemije. V preteklosti so bile odpovedane olimpijske igre leta 1916 zaradi prve svetovne vojne ter leta 1940 in 1944 zaradi druge svetovne. Kasneje so v obdobju hladne vojne pred zdaj že štirimi desetletji sledili bojkoti vzhodnega in zahodnega bloka, bolezen pa še nikoli ni bila razlog za spremembe v olimpijskem programu.

Pot bakle po Grčiji končana
Medtem pa so iz Grčije sporočili, da je olimpijska bakla, ki so jo v četrtek prižgali v antični Olimpii, že končala svojo pot, saj se je v Sparti kljub prepovedi oblasti zbralo več sto ljudi, ki so hoteli pozdraviti baklo. Bakla bo zdaj "počivala" skoraj teden dni, potem pa jo bodo v Atenah po načrtu prevzeli predstavniki organizacijskega komiteja iger v Tokiu.

Olimpijska bakla hitro končala pot po Grčiji