Miro Cerar je prepričan, da bodo igre za vsakega udeleženca posebno doživetje in čast. Foto: Marko Madžarac
Miro Cerar je prepričan, da bodo igre za vsakega udeleženca posebno doživetje in čast. Foto: Marko Madžarac
Janez Kocijančič
Janez Kocijančič verjame, da se bo slovenska delegacija z mladinskih olimpijskih iger vrnila z vsaj enim odličjem. Foto: STA

Tja se bo odpravila tudi 37-članska slovenska delegacija, ki bo v Singapur odpotovala 10. in 11. avgusta. Slovenska zasedba (13 športnic in 11 športnikov) bo kar pestra, na igre so se namreč uvrstili športniki iz desetih panog. Večina bo sicer morala skozi kvalifikacijsko sito. V Singapurju se bo za najvišja mesta borilo 3.500 tekmovalcev iz 205 držav.

Vzdušje v reprezentanci je fenomenalno
Slovenijo bodo na igrah zastopali štirje atleti, jadralca, judoistka, kajakaša, štirje kolesarji, lokostrelca, namiznoteniška igralka, triatlonka, trije veslači ter pet plavalcev, med katerimi je tudi Katja Hajdinjak. Ta je v imenu udeležencev iger prebrala naslednjo izjavo: "Najprej sploh nisem mislila, da se bom uvrstila v to delegacijo. Pripravljena sem se bila tudi odpovedati počitnicam, samo da sem lahko zraven. Vzdušje v reprezentanci je fenomenalno. Dobro smo se ujeli, v teh dneh smo se lahko spoznali. Pričakujem pa osebne rezultate in rekorde. Pa tudi veliko druženja, da spoznam novo kulturo in pridobim nove izkušnje." Z izjavo se športniki zavezujejo, da se bodo športno borili in da ne bodo posegali po nedovoljenih sredstvih.

Igre lahko pripeljejo do razširitve znanj
"Verjamem v moč slovenskega športa in sem prepričan, da bomo vsaj v nekaterih športih, nastopamo pa v desetih, dosegli vrhunske rezultate in zelo verjetno tudi kakšno medaljo," je povedal predsednik OKS-ja Janez Kocijančič. "Mednarodni komite želi vrniti igre nekemu staremu izročilu, tako kot je bilo na začetku. Pozneje se je vse podredilo samo športnemu vidiku. Ker gre za mlade ljudi, je spoznavanje z drugimi kulturami pomembna priložnost in mislim, da bo pripeljalo do širitve njihovih znanj," je še dodal.

Cerar: Pomembne tudi vzporedne dejavnosti
"V tem športnem prostoru je to prvovrsten eksperiment," je poudril nekdanji uspešni slovenski olimpijec in zdajšnji predsednik olimpijske akademije Miro Cerar. Sklenil je: "A za vsakega udeleženca teh iger za mlade je to posebno doživetje in čast: biti med prvimi na prvih olimpijskih igrah. V smislu vrednot, ki se poudarjajo, prijateljstva, odličnosti in solidarnosti, bodo poleg športnih uspehov pomembne tudi vzporedne dejavnosti. Celovit paket bo izjemnega pomena za mlade udeležence."

Mladinske olimpijske igre bodo trajale od 14. do 26. avgusta.