Mina Markovič in Domen Škofic, slovenska junaka tekme v Puursu. Foto: Roman Krajnik
Mina Markovič in Domen Škofic, slovenska junaka tekme v Puursu. Foto: Roman Krajnik

n Škofic je v Puursu v Belgiji dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu. Uspeh 21-letnega Radovljičana je dopolnila Mina Markovič z drugim mestom in še četrtimi stopničkami.

Škofic je prikazal izjemno predstavo, saj je vodil od kvalifikacij in edini preplezal do vrha vse štiri smeri. Drugo mesto je pripadlo Avstrijcu Jakobu Schubertu, tretji je bil španski veteran Ramon Julian Puigblanque.

"Še danes ne morem točno dojeti, kaj se je včeraj zgodilo ... Nepopisno sem vesel svoje prve zmage in tega, da mi je uspelo vpeti vse vrhove na tekmi, si res ne bi predstavljal niti v sanjah! Všeč mi je, da je bila prva zmaga suverena zmaga! Poleg vseh številk mi je najpomembnejše to, da sem na tekmi zares užival od prvega do zadnjega trenutka, bil sproščen v steni in odplezal stvari tako, kot sem jih sposoben," je zmagovite vtise strnil Škofic.

Škofic je v skupnem seštevku na petem mestu (282 točk). Pred njim so uvrščeni štirje tekmovalci, a so razlike zelo majhne. Vodi Francoz Gautier Supper, ki ima 75 točk več od Slovenca.

Blizu še četrti letošnji zmagi v svetovnem pokalu v težavnosti je bila tudi evropska prvakinja Markovičeva, ki pa je tokrat morala priznati premoč Jain Kim, Južni Korejki, ki je tako kot Škofic vodila vse od kvalifikacij in edina osvojila vrhove štirih smeri. Markovičeva, peta po kvalifikacijah in tretja po polfinalu, je v finalu dokazala, da je narejena iz pravega testa, saj je drugo mesto potrdila na najlepši mogoč način z osvojenim vrhom smeri.

Markovičeva je pred Puursom v letošnji sezoni težavnosti slavila zmago na treh tekmah (Chamonix, Imst, Stavanger), na stopničkah zaradi poškodbe gležnja ni bila le v Brianconu, kjer je bila najboljša Jain Kim.

Markovičeva je z drugim mestom ubranila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na vrhu je s 420 točkami, druga je Avstrijka Jessica Pilz (-75), tretja je Jain Kim (-86). V prvi deseterici sta še dve Slovenki. Tjaša Kalan je šesta, Janja Garnbret osma.

Do konca sezone sta še dve tekmi, oktobra se bo karavana preselila v Vudžjang na Kitajskem, novembra pa sledi še sklepno dejanje sezone s finalom v Kranju.

.