Durban, ki leži ob Indijskem oceanu, je kandidat za organizacijo prvih olimpijskih iger, ki bi potekale v Afriki. Foto: EPA
Durban, ki leži ob Indijskem oceanu, je kandidat za organizacijo prvih olimpijskih iger, ki bi potekale v Afriki. Foto: EPA

Predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja so glede naslednjih zimskih iger ves čas v stiku z ruskim predsednikom vlade Vladimirjem Putinom in vse morebitne težave pri pripravah rešujejo sproti. Rogge je še dejal, da so pri MOK-u še posebej navdušeni nad zavzetostjo in pozornostjo, ki jo prireditelji namenjajo ohranitvi narave v Sočiju, ki je po njegovem mnenju čudovita.

Ob tem je Rogge še povedal, da težav z odvozom smeti v Sočiju še niso ustrezno rešili, a pri MOK-u pričakujejo, da bodo skupaj s prireditelji kmalu našli rešitev.

Poletne olimpijske igre 2020 v Durbanu?
"Južna Afrika je sposobna pripraviti zelo dobre igre. O tem sploh ne dvomim," je dejal Rogge, ki meni, da bi takšna kandidatura pomagala vsej celini. Afrika je namreč edina celina, ki doslej še ni gostila olimpijskih iger. Rogge je v Durbanu poudaril, da se je Južna Afrika doslej že večkrat izkazala in svetu dokazala, da lahko pripravi tudi največje športne dogodke.

"Vendar pa bomo igre dodelili tistemu kandidatu, ki bo pripravil najbolj kakovostno kandidaturo, in iger ne bomo podelili le zaradi lokacije," je obenem opozoril Rogge, v isti sapi pa dodal: "Če bi prejeli dve enakovredni kandidaturi, bi bilo območje, ki doslej še ni gostilo iger, pri izboru v prednosti."

Po uspešni organizaciji letošnjega svetovnega prvenstva se namreč Južna Afrika s kandidaturo pripravlja na organizacijo prvih afriških olimpijskih iger (leta 2020). Prav Durban, ki te dni gosti konferenco, naj bi bil glavni kandidat najrazvitejše afriške države.