Fotografija je simbolična. Foto: www.alesfevzer.com
Fotografija je simbolična. Foto: www.alesfevzer.com

18-letna Rekar je bila najboljša v kategoriji do 20 let, leto mlajša Buckley pa do 18 let.

Rekar, ki je letos nase opozorila tudi s četrtim mestom na tekmi svetovnega pokala v Brianconu, je bila v kvalifikacijah druga, nato pa prepričljivo najboljša v polfinalu. V tej kategoriji je od Slovenk Zala Mlakar Starič v polfinalu zasedla 18. mesto.

Tudi v finalu je Rekar kot zadnja v steni prišla najdlje, in sicer do oprimka 38+, za njo pa sta se zvrstili Ukrajinka Anastazija Kobec (32) in Avstrijka Magdalena Kompein (31+).

Rekar je bila lani na evropskem prvenstvu v Helsinkih tretja v težavnosti v kategoriji do 20 let, takrat je prvakinja postala Sara Čopar.

Buckley je bila v mlajši kategoriji nepremagljiva. Že v kvalifikacijah je bila v obeh smereh najboljša, v polfinalu pa je prav tako posegla najvišje in se zadnja podala v finalno smer.

Z oprimkom 38+ je za las ugnala Avstrijko Floro Oblasser (37), medtem ko je tretje mesto zaradi hitrejšega plezanja pripadlo Španki Geili Macii Martin (32+).

17-letna Buckley, ki sicer živi in trenira v Švici in ima korenine tudi na Irskem, že nekaj časa velja za eno najbolj perspektivnih plezalk na svetu.

Letos je v svetovnem pokalu v Innsbrucku na balvanih končala le za prvo zvezdnico športnega plezanja Janjo Garnbret. Lani je bila na svetovnem prvenstvu za mladinke v kategoriji do 18 let druga na balvanih, na evropskem pa bronasta v kombinaciji in druga v težavnosti lani ter srebrna v težavnosti predlani (do 16 let).

V finalu je med tekmovalkami do 18. leta nastopila še ena Slovenka, Lana Gorič je končala na sedmem mestu.

V moški konkurenci do 20 let sta v polfinalu težavnosti nastopila Gorazd Jurekovič in Luka Jerman ter zasedla 13. oziroma 24. mesto.

Pri dekletih do 16. leta starosti polfinale še čaka Tio Brnot Mrak, ki je bila v kvalifikacijah 18.